Srbija Vesti

Slobodan Negić, otac ubijene devojčice u OŠ „Vladislav Ribnikar“, priključuje se organizaciji Igora Jurića

1684826591-slobodan-negic-igor-juric-nova-s-900x506
Foto: Printscreen Collage / Utisak Nedelje, TV Nova S

„Veliki čovek i otac male Sofije Negić, Slobodan, biće deo naše organizacije i radiće sa decom sa problemom u ponašanju. To je jedna snažna poruka, koja pokazuje, da jedan čovek, čije je dete stradalo upravo od jednog dečaka koje je bilo problematično i uradio je to što je uradio, želi da se posveti tom problemu i ja sam jako ponosan na njega“, najavio je Igor Jurić gostujući na televiziji K1.

Nakon što je 25. oktobra u rad pušten sistem „Pronađi me“, koji će hitno obaveštavati javnost o nestanku deteta, Igor Jurić kaže da je prezadovoljan odzivom javnosti i otkriva da će u narednih mesec dana pokrenuti novi projekat.

– Prezadovoljan sam i presrećan, jer je osam godina trebalo da se ovako nešto dogodi. Odziv je fantastičan, sve je odlično prihvaćeno i od same javnosti, ali i građana naše zemlje. Pokušaćemo da isto to prenesemo prvenstveno u Republiku Srpsku i na celu teritoriju Bosne i Hercegovine, a kasnije na sve zemlje regiona. Mislim da je ovo jedan jako važan korak ka bezbednost dece u našoj zemlji i čini mi se da je država po prvi put uradila jednu konkretnu stvar, želeći da se sa reči pređe na delo – kaže Jurić.

Moguća je promena u ponašanju dece

On ističe da će za nekih mesec dana pokrenuti objekat u Novom Sadu, gde će se raditi sa ljudima na prevenciji vršnjačkog nasilja.

– Mi želimo da kao Organizacija i neko ko je vodi, pokažemo da je moguće menjati stvari. Deca koja imaju neko nemirnije ponašanje i neko ko čini to vršnjačko nasilje, su moguće žrtve u svojim porodicama ili okruženjima. Mi kao Organizacija, želimo da pokažemo da uz podršku sistema države, nas koji se time bavimo i porodica, ta deca ipak mogu da se menjaju. Sve je to bilo započeto, ali nas je ošamario jako tragičan događaj koji se dogodio u maju u „Ribnikaru“, da je svima nama bilo teško – kaže Igor Jurić.

Tada je otkrio da će se njegovoj organizaciji pridružiti i otac ubijene devojčice u OŠ „Vladislav Ribnikar“, Sofije Negić.

– Veliki čovek i otac male Sofije Negić, Slobodan, biće deo naše organizacije i radiće sa decom sa problemom u ponašanju. To je jedna snažna poruka, koja pokazuje, da jedan čovek, čije je dete stradalo upravo od jednog dečaka koje je bilo problematično i uradio je to što je uradio, želi da se posveti tom problemu i ja sam jako ponosan na njega – kaža Igor Jurić.

Sistem „Pronađi me“

On je još jednom objasnio kako funkcioniše sistem „Pronađi me“.

– Kada se prijavi nestanak deteta, policija tada gleda sve okolnosti nestanka. Čim se ustanovi da su neki kriterijumi od onih koje smo navodili, da je dete mlađe od sedam godina, da je dete u životnoj opasnosti, tada postoji jedan program koji pokreću načelnici policijskih uprava. Oni kada pokrenu sistem, tada, u roku od 2-3 minuta mediji moraju da prekinu program, objavljuju informacije o nestalom detetu.

– U pitanju je jedan poster gde će biti fotografija nestalog deteta, informacije o njemu, okolnosti pod kojim je dete nestalo i sve informacije koje policija može dati u tom trenutku. Mediji objavljuju tu informaciju svakih 30 minuta. To se radi u prvih osam sati. Nakon isteka osmog sata, na svakih sat vremena do isteka 48 sata se objavljuje iste informacije ili policija daje dodatne informacije u skladu sa potragom i istragom vezano za sam nestanak. Dobija se automatski SMS poruka, što se tehnički nadograđuje.

– Jako je zahtevno u jednom momentu poslati SMS svim korisnicima, sa tim se jako teško bore pojedini operateri. Zato će se raditi na unapređenju sistema, gde neće biti korišćen SMS, nego sa baznih stanica će se dobijati informacija da je dete nestalo i to je nešto što će olakšati sam sistem.

– Na autoputevima će, kao juče, moći da se vide informacije na ekranima. Nešto što može da stane u tih nekoliko reči. Na autobuskim i železničkim stanicama na led ekranima je juče stajalo da je sistem pušten, takođe i aerodromu Nikola Tesla. Tako će funkcionsati prva faza, sve dok se ne završi druga faza u koju se uključuju dodatni činioci – zaključio je Igor Jurić u emisiji „Kec na jedanaest“.

„Mislio sam da sam dobar čovek, dok nisam upoznao Sofijinog tatu, Slobodana Negića“

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link