Srbija

Počeo sa radom sistem “Pronađi me”, srpska verzija Amber alerta, nemojte se čuditi ako vam stigne SMS sa detaljima o nestalom detetu

amber-alert

U Srbiji je danas pušten u rad sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe “Pronađi me” koji u više zemalja sveta već postoji kao Amber alert, po uzoru na američki model.

Osam godina duga borba konačno je izvojevana, a sistem za lakše pronalaženje dece „Amber Alert“ konačno je počeo sa radom u Srbiji. Sistem se u Srbiji zove „Pronađi me“, a Igor Jurić, jedan od najistaknutijih u ovoj borbi, ističe za Nova.rs da je sada najvažnije da sistem profunkcioniše onako kako treba.

– Ovo je prva faza i ona će se sastojati iz toga da će mediji imati obavezu da na svakih 30 minuta prekidaju emitovanje programa kako bi objavili poster sa fotografijom nestalog deteta, kao i sa ostalim informacijama, detaljima, bitnim za potragu. Nakon osam sati, do isteka 48 sata, mediji će imati obavezu da ove informacije, osnovne ili dopunjene, objave na svakih sat vremena – istakao je Jurić za portal Nova.rs.

On je objasnio da nakon 48 sati mediji više neće biti u obavezi da objavljuju informacije, jer se uzima u obzir da je javnost već dovoljno informisana, ali će se ponovo uključivati na eventualne zahteve pripadnika policije. Kako ističe, sistem će pokretati upravo načelnici policijskih uprava.

– Oni sada prolaze obuke u vezi sa pokretanjem samog sistema. Istu informaciju o nestanku deteta imaće obavezu da podele mobilni operateri i svi će sutra u toku dana dobiti jedan SMS sa informacijom da je sistem pušten u rad i to je nešto što će u budućnosti raditi mobilni operateri. Takođe, u prvoj fazi, koja startuje sutra, uključuju se aerodrom „Nikola Tesla“, autobuske i železničke stanice koje imaju tehničke mogućnosti za objavljivanje informacija, kao i „Putevi Srbije“ – priča Jurić.

Ovaj deo potrage sastojaće se u tome da na bilbordima i led ekranima na auto-putevima širom naše zemlje budu objavljene informacije o nestalom detetu, a nakon što otpočne prva faza radiće se na tome da se umreže i drugi činioci – poput tržnih centara i benzinskih pumpi.

igor jurić 150 min
Printscreen

– Sledeći korak je da se i društvene mreže aktivno uključe u ovaj proces. U toku su razgovori MUP-a Srbije sa kompanijom „Meta“, koja je vlasnik Instagrama i Fejsbuka, kao i sa Viberom koji će takođe imati obavezu da objavljuje informacije. Do sada to nije urađeno iz jednog razloga, a to je što ni „Meta“, ni Viber nemaju odgovorno lice koje bi moglo garantovati da će povući sve svoje objave nakon toga što se dete pronađe ili policija prekine sam sistem – objasnio je on.

Jurić u razgovoru za Nova.rs je objasnio da samo porodice koje su tražile svoje nestale, svoje najmlađe, mogu da kažu koliki je zapravo značaj ovog sistem. Ističe da je u potrazi ključna brzina, jer kada je u pitanju kriminalna otmica život deteta se ograničava na najviše četiri sata.

– Kada govorimo o potrazi za detetom bez pomoći medija i građana, tu nema efikasne potrage. Moj motiv da ovaj sistem zaživi je jedan podatak, koji je vezan za ovu statistiku koju sam pomenuo – da je Tijana nakon otmice bila živa upravo ta tri i po sata, bilo je neophodno brzo delovanje svih građana da se ona pronađe, ali je to tada izostalo – naglasio je on.

Najbitnije je napomenuti ovde da će ovaj sistem samo nadograditi dosadašnje procedure Ministarstva unutrašnjih poslova, učešćem medija i građana, dok će same procedure ostati iste i tu neće biti nikakvih promena.

– Jako sam ponosan, pre svega, na podršku građana jer bez nje i podrške medija ovo ne bi moglo da zaživi. I naravno da sam ponosan na to što ćemo biti prva zemlja u regionu koja će imati ovakva sistem. Imao sam priliku da u proteklih mesec dana obilazim zemlje regiona, bio sam u Skoplju, Sarajevu, Ljubljani i Podgorici i svi su zaista fascinirani time što ćemo prvi imati ovakav sistem – kaže za Nova.rs Jurić.

On ističe da je upravo ovaj podatak nešto što je za ponos i može da doda samo da je ovo jedan pokazatelj da ipak nije sve na pukim rečima i da se nešto može konkretno uraditi za bezbednost dece.

– Siguran sam, a eto vreme će pokazati, da ćemo ovim sistemom zaista spašavati živote dece. Nadam se da se on neće pokretati i nadam se da ga nikada nećemo morati koristiti, ali isto tako sam siguran da, kada se bude koristio, da će biti od životne važnosti za jedno dete – završio je Jurić.

Fondacija “Tijane Jurić”, čiji je osnivač Igor Jurić, duži niz godina zalaže se za uvođenje „Amber Alerta“ koji predstavlja jedan od alata koji se pokreću u trenucima kada se prijavi nestanak deteta.

Pomoću njega osnovni podaci i fotografija nestalog deteta različitim kanalima dolaze do građana, kako bi informacija da je potraga za detetom u toku svima bila dostupna.

Sistem „Amber Alert“ već je uspostavljen u više zemalja, među kojima su Sjedinjene Američke Države (SAD), Belgija, Češka, Nemačka, Francuska, Malta, Grčka, Irska, Portugal, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Holandija i slično. Svaka zemlja ponaosob uređuje tačno načine na koji Amber Alert funckioniše, ali suština ostaje ista.

Otmica devojčice Amber u SAD

Kako je naš portal ranije pisao, ideja o „Amber Alertu“ proistekla je iz jednog tragičnog slučaja koji je potresao javnost u SAD kada je oteta devojčica po imenu Amber Hegerman (9).

Devojčica je živela sa svojom porodicom u Teksasu, u Arlingtonu, a svoje dečije dane provodila je najčešće sa bratom Rikijem, vozeći bicikl.

Tako je bilo i tog kobnog 25. novembra 1986. godine. Dok se vozila na parkingu, kraj nje se zaustavio crni kombi iz koga je izašao nepoznati muškarac i oteo je.

Otmicu je video je jedan komšija i odmah pozvao policiju, ali informacije koje je pružio nisu bile dovoljne da se otmičar identifikuje. Pet dana kasnije, telo devojčice je pronađeno u obližnjem zalivu sa prerezanim vratom.

Ovo je Amber, devojčica čiji nestanak je pokrenuo promene i izmenio zakone širom sveta

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link