Magazin Srbija

Igor Jurić: Sramotno je, jadno i kukavički za naš nerad okriviti decu – oni moraju imati svoja prava, a mi obaveze

igor-juric-utisak-nedelje
Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Ne dam da se sva krivica svali na dete i boriću se do kraja da inicijativa za pomeranje granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina ne prođe“, napisao je Igor Jurić.

On je na svom Fejsbuk profilu naveo da deca moraju da imaju svoja prava, a da odrasli moraju svoje obaveze da ispunjavaju.

„Nećemo za sav svoj nerad okriviti najmanje krive. To je sramotno, jadno i običan kukavičluk. Kažete ‘krivičnu odgovornost moramo da spustimo sa 14 na 12, a zašto ne i 10 godina’. Hoćete da mi kažete da to nije licemerstvo i da na taj način ne prebacujemo odgovornost sa nas ostalih na dete? Ili nam je lakše da opravdamo nas odrasle na nerad i zanemarivanje dece?“, pitao je Jurić.

Dodao je da na taj način pred „celim svetom govorimo da su za sve u našoj zemlji kriva deca“ i nastavio ironično da objašnjava dalje.

„Nismo mi krivi. Mi odrasli, roditelji, koji vodimo raznorazne organizacije, mi poslanici, ministri, predsednici – mi smo toliko savesni, toliko odgovorni, mi ne možemo da se oporavimo od mukotrpnog bavljenja decom, a gle vidi kako nam oni vraćaju, užasni su. Deco, svi u zatvor, vi ste krivi za sve što nam se događa, zbog vas i treba da gradimo zatvore jer vi tako zli, nemate pravo na nas dobre, nas odrasle, koji se borimo za vas, spremni da vam kupimo telefon, patike, i šta želite više od nas“, nastavio je.

Jurić je dodao da „svako od nas treba da se zapita da li je zapravo licemer“.

„Neka svako od nas odvoji pet minuta, sedne i razmisli šta sam je on uradio da do svega ovoga ne dođe, šta je uradio za svoje, a šta za tuđe dete, kakav primer daje, kako se ponaša na ulici, na svom radnom mestu, kada je i koliko vremena odvojio da bih pomogao svom ili tuđem detetu, ako dete ima problem sa učenjem, ukoliko ima problem sa vršnjačkim nasiljem, ukoliko je žrtva zlostavljanja u komšiluku, kada je porazgovarao sa detetom koje deli loše i štetne sadržaje na internetu – zapravo, kada je pomilovao neko dete i rekao mu lepu reč“, zaključio je.

Izvor: 021

Igor Jurić: „Amber alert u Srbiji možda i pre 1. novembra, građani će mu dati ime“

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link