Magazin Srbija

Jurić: Policija više ne traga za Perišem, oslanjaju se na informacije građana

matej-peris
MUP HR

Otkako je Splićanin Matej Periš nestao u beograskoj Beton hali, nakon što je istrčao iz kluba „Gotik“ u majici kratkih rukava, prošlo je više od dva meseca, a potraga za njim, makar zvanično, i dalje je u toku. Sa druge strane, Igor Jurić iz Fondacije „Tijana Jurić“ i Centra za nestalu i zlostavljanu decu kaže da, na osnovu pređašnjih iskustava, zaključuje da se policija u ovom trenutku oslanja na informacije građana koji im se javljaju, te da za Perišem na terenu više niko ne traga.

Slučaj nestanka mladog Splićanina Mateja Periša i dalje je bez odgovora na niz pitanja.

Policija je u međuvremenu obavila razgovor sa velikim brojem građana za koje se verovalo da bi mogli da rasvetle ovaj slučaj, objavljena je i rekonstrukcija njegovog kretanja u kojoj doduše nedostaju ključni trenuci, kao što je onaj kada Matej napušta klub i ulazi u Savu i pretražen je teren na potezu za koji verovalo da ga je pretrčao Matej kobne večeri.

Da je u samoj potrazi bilo značajnih propusta koji bi možda tok događaja odveli u drugu stranu, bilo je jasno već tada, a sada, dva i po meseca kasnije, to je kristalno jasno, sa čim se slaže i Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

– Sa slučajem Mateja Periša još jednom smo videli kako mehanizmi u potrazi za nestalim osobama, bilo da su deca ili odrasli, ne funkcionišu na odgovarajuć način. Tako smo došli u situaciju da od trenutka kada je prijavljen nestanak, do onog momenta kada je počela potraga, prošlo je dosta vremena, a ono u ovakvim situacijama može biti ključno – kaže za portal Nova.rs Igor Jurić.

Pojašnjava i da ovaj slučaj odlično oslikava loš protok informacija od policije, preko medija i nevladinih organizacija, pa sve do građana, što za rezultat ima „poplavu“ spekulacija i teorija zavere.

S tim u vezi, ne treba zaboraviti i to da se Ministarstvo unutrašnjih poslova premalo puta zvanično oglašavalo i saopštavalo zvanične informacije, a da verovatno ni toliko ne bismo saznali da u posetu Srbiji nisu došli policijski zvaničnici iz Hrvatske koji su, po povratku u svoju zemlju, organizovali konferenciju za medije na kojoj je odgovoreno na veliki broj pitanja.

Tu konferenciju ispratila je i srpska policija i odmah objavila video-snimak rekonstrukcije Periševog kretanja kobne večeri.

Podsetimo, policija otkako je rekonstruisala njegovo kretanje zahvaljujući snimcima sa nadzornih kamera sumnja da je kobne noći ušao u Savu, zbog čega su u potragu bili uključeni i ronioci koji su, nekoliko dana kasnije, pretražili deo reke oko restorana Savanova gde je poslednji put usnimljen.

Pored niza nelogičnosti i neodgovorenih pitanja, jedna od najzvučnijih nejasnoća jeste i to kako je moguće da je signal Periševog telefona bazna stanica uhvatila dva i po sata nakon što je poslednji put nadzornom kamerom usnimljen pored vode, iako je proizvođač ranije objasnio da telefon može biti aktivan tek pola sata nakon što se pokvasi.

Nenad Periš se vratio u Split: Srce mi je ostalo uz sina u Beogradu

OGLAS

Share via
Copy link