Lifestyle

9 ideja za uređenje enterijera za jesen i zimu

Kada je u pitanju uređenje enterijera, sezona jesen/zima 2018/19. godine počinje razigrano. Od geometrijskih dezena, boho stila i pastelnih boja, pa do japanske filozofije prirodnosti i nesavršenstva, ova sezona nas navodi da se preko zime ušuškamo u svoj mali umetnički svet.

Mada stilove možemo kombinovati po želji, usaglašenost paleta boja, kao i njhovog hemijskog sastava je ipak na prvom mestu. Za najbolje rezultate, bez obzira da li koristite boje za zidove ili za drvo i metal, preporučljivo je odabrati boje istog proizvođača.

Wabi-sabi stil

enterijer-wabisabi

Trendovi u dizajnu mogu nam stići iz potpuno neobičnih izvora i krajeva. Nakon danskog “hygge” stila, i skandinavskog “lagom-a”, ulazimo u wabi-sabi eru inspirisanu japanskom filozofijom iz 15. veka, u kojoj se naglašava nesavršenstvo i prirodnost.  U svetu dizajna, pričamo o upotrebi drveta i lana, neutralnih boja, organske stilizacije i oblika.

Wabi-sabi stil oslobađa stega perfekcionizma, kreće se ka ručno rađenim materijalima i komadima nameštaja, “nedovršenom” i blago “pogužvanom” izgledu.

Crni komfor

enterijer-crno

Savršeno za zaljubljenike u crnu. Ove bogate nijanse pružaju nam postizanje elegantnog ambijenta. Za sve koji nisu ljubitelji crnih zidova, trend možemo ispratiti i tek po kojim detaljem, koji bi naglasio estetiku prostora, poput police, rama za slike ili činije.

Čisto belo

enterijer-belo

Bela, majka svih boja, uliva nam mir i spokoj nakon stresnog dana. Daje prostranost, svetlinu i čist izgled idealna opcija za male sobe. Vrlo lako se može dopuniti detaljima u boji. Takođe, fino se uklapa i unosi dinamiku u prostore u kojima dominiraju tamne boje.

Mornarsko plava

enterijer-mornarsko-plava

Za sve koji vole tamne nijanse, a žele da zaobiđu crnu. Ukombinovana sa belom bojom i drvenim nameštajem, daje prostoriji sofisticiranost i ozbiljniji, prirodan izgled.

Boho

enterijer-boho

Stil kom se uvek vraćamo. Dolazi nam od starih putnika iz centralne Evrope. Dozvoljava kombinaciju elemenata različitih kultura, i idealan je za sve koji žive nekonvencionalnim umetničkim životom i one koji žele da se izraze na ovaj način. Boje, detalji, šare, prirodni materijali, razigranost i ušuškanost – to je ono što boho čini pravom rapsodijom.

Da ne bismo otišli predaleko u šarenilu, ipak preporučujemo potpuno belu boju zidova, ili kombinovanje akrilne bele boje sa tonerima da se dobiju pastelne nijanse. Na ovaj način lako uklapamo ostatak detalja u prostor.

Zlatni detalji

enterijer-zlatno

Nezaobilazni elementi našeg doma! Lepo se uklapaju u prostor, od belih do tamnih nijansi zidova i boho stila. Najbolje je da ih uvedemo u prostoriju manjim detaljima, kako bismo održali balans među elementima.

Veliki cvetovi

enterijer-cvetna

Ove sezone neizostavni motivi na zidovima. Jedan zid možemo obojiti u “cvetno”, dok ostatak prostora treba urediti jednostavnije, sa manje ukrasa i detalja.  

Ovakav dizajn možemo uraditi i sami! Jedna opcija su tapete cvetnih dezena, a za sve ljubitelje mackanja zidova preporučujemo kombinaciju bele akrilne boje za zidove, akrilnih tonera i četki raznih veličina. Rezevrišemo dan, pustimo muziku i – slikamo.

Geometrijski oblici

enterijer-geometrija

Uvek in! U kombinaciji sa antičkim figurama, i retro nameštajem daju nam klasičan rojalan izgled, dok moderan stil dobijamo geometrijskim minimalizmom, belim i čistim površinama, sa manje detalja i ukrasa. Izbor elemenata je na nama i zavisi od pečata koji želimo da damo prostoriji.

Samo pink

enterijer-Pink

Koja boja više naglašava kreativnost od pink? Kobinovana u različitim nijansama, od starinske prašnjave roze do svetlijih nijansi, uliva toplinu i pozitivnu energiju. Lepo se uklapa sa sivim i metalik nijansama ili tamnijim neutralnim bojama.

Da li će se naći u vašem domu kroz komad nameštaja ili čitavu prostoriju, svakako je lepo podesiti svoj mali zimski svet na ružičasto.  


Bliži se zima – razigrajte se! Koji stil vam se najviše dopada?

POVEZANO: Kako da pripremite dom za prolećnu sezonu

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
46 Shares
Share via
Copy link