Balkan

Hrvati napravili spomenik Tesli od 13 metara, u po 100 € da će Vesić da napravi veći!

tesla-varazdin
Foto: Facebook/Nikola Vudrag

Hrvatski umetnik je napravio najveći svetski spomenik Nikoli Tesli.

On je visok 13 metara, a napravljen u obliku dalekovoda i postavljen je ispred Tehnološkog parka u Varaždinu na severu Hrvatske.

Spomenik je delo Nikole Vudraga, talentovanog umetnika, koji iza sebe ima nekoliko samostalnih izložbi, piše Nova.rs.

Inače, u svetu danas postoji više od četrdeset spomen obeležja Nikoli Tesli, od čega više od polovine u SAD.

Na primer, Nijagarinim vodopadima, postavljena je 1976. godine replika Teslinog spomenika, delo Frana Kršinića, koji se nalazi i u Beogradu.

Sa kanadske strane Nijagarinih vodopada je 30 godina kasnije, 2006. godine postavljen još jedan Teslin spomenik, autora Leslija Drisdejla, a svi vodeći tehnički univerziteti u SAD imaju bistu Nikole Tesle.

U Njujorku, na Menhetnu ispred srpske crkve Svetog Save nalazi se spomenik Nikoli Tesli.

U Kaliforniji je nedavno pokrenut projekat sa ciljem da se prikupe sredstva kojim bi se napravila i postavila Teslina statua u Silikonskoj dolini. Spomenik bi trebalo da bude postavljen u mestu Palo Alto, za koji je lokaciju obezbedio Dorijan Porter, a u projekat je uključio i jednog umetnika iz Berklija, koji će statuu napraviti.

Spomenik Tesli, rad Frana Kršinića, postavljen je u Beogradu ispred zgrade tehničkih fakulteta, pre pola veka, 1963. a na aerodromu “Nikola Tesla“, 2006. godine – rad Drinke Radovanović. Spomenik na aerodromu visok je 3,5 metara.

Spomenik_tesla_ispred_etfa

Ime Nikole Tesle nose Elektrotehnički institut u Beogradu, osnovan 1936, srednja tehnička škola u Beogradu, Biblioteka Univerziteta u Nišu, dve termoelektrane u Srbiji…

Teslinim imenom nazvani su jedno naselje i stara fabrika sijalica u Pančevu, koja je upravo u stečaju, pa je neizvesna i sudbina Tesline statue koja se nalazi nedaleko od ulaza u krug preduzeća. Spomenik je postavljen 1954. godine. Predviđa se njegovo premeštanje na neku od lokacija u centru Pančeva.

U Muzeju Nikole Tesle u Beogradu nalazi se bronzana bista koju je po Teslinoj želji izradio njegov prijatelj, vajar Ivan Meštrović. Odlivci ove biste nalaze se i u Tehničkom muzeju u Beču i Muzeju Like u Gospiću.

Spomenik u obliku biste Nikoli Tesli u Novom Sadu, postavljen je 2006. ispred Fakulteta tehničkih nauka godine na dan fakulteta. Autor je vajar Vladimir Jokanović. Spomenik u Banjaluci, Republika Srpska, otkriven je 2007. godine.

To su samo neka od spomen obeležja jednom od najvećih umova sveta.

Programer iz Novog Sada ulio predivne boje u stare fotografije Nikole Tesle

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

290 Shares
290 Shares
Share via
Copy link