Magazin Novi Sad

Programer iz Novog Sada ulio predivne boje u stare fotografije Nikole Tesle

Programer iz Novog Sada Ivan Kršev pokušao je da udahne život crno-belim fotografijama slavnog pronalazača Nikole Tesle. Nekoliko nedelja, a, kako sam kaže, možda i meseci, proveo je u tom poslu.

Foto: Privatna arhiva/Ivan Kršev

Koristio je sve alate koje internet nudi. ali je na kraju retuširanje fotografija morao da odradi ručno. Na Božić, na 78. godišnjicu Tesline smrti, Kršev je na svom fejsbuk profilu okačio stare Tesline fotografije u boji.

Foto: Privatna arhiva/Ivan Kršev

– Nisam očekivao da će ljudima post biti previše zanimljiv, ali očigledno je da je Tesla uvek tema. I to sa razlogom – napisao je Kršev, naglasivši da je naš naučnik bio čovek od stila.

Kršev je oživeo najpoznatije Tesline fotografije, a najteže mu je bilo da oboji brkove, odredi boju odela i kravata, naslika sjaj zenica, zato što na starim fotografijama najpre blede detalji.

Foto: Privatna arhiva/Ivan Kršev

Dvoumio se i oko očiju, jer se u literaturi ne pominje mnogo boja. Kršev je samo naišao na podatak da je Tesla izjavio da ima svetle oči koje su što je više koristio mozak postajale svetlije.

foto: privatna arhiva/Ivan Kršev

Kršev je došao i do zanimljivog saznanja, koje je, takođe, podelio sa Fejsbuk prijateljima:

– Svuda se vodi da na poznatoj fotografiji Tesla čita knjigu Ruđera Boškovića „Teorija prirodne filozofije“, ali nikako mi se nije uklapalo to što postoji u dokumentaciji sa onim što sam video. Naročito mi je bolo oči to što se u donjem redu jasno vidi „VOL. I. I“ , krenuo sam da istražujem i na jednom mestu sam našao da Tesla ipak čita Maksvelovo delo. Istraživanjem sam došao do podatka da se samo na jednom mestu pominje da Tesla ipak čita Maksvelove „Naučne radove“ (Scientific Papers).

foto: privatna arhiva/Ivan Kršev

Četrdesetsedmogodišnji programer iz Novog Sada na svom profilu je najavio da je sledeći na njegovoj listi nobelovac Ivo Andrić, prenose Novosti.

Zašto je (ne)bitno da li je Tesla bio Srbin ili Hrvat

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

147 Shares
147 Shares
Share via
Copy link