Magazin

Rekli biste hrana 21. veka, ali ove namirnice i poslastice redovne su na trpezama hiljadama godina

palačinke
Foto: Getty Images

Tost s avokadom, tatarski od tunjevine, kozji sir i veganski burgeri samo su neki od obroka koje bismo sveli pod hranu 21. veka. Međutim, znate li koja hrana postoji gotovo oduvek?

A kad kažemo oduvek, mislimo na hiljade godina.

Palačinke (5300 godina)

Jedan od omiljenih obroka ima neverovatno dugačku istoriju, a starost je određena zahvaljujući jednoj mumiji. Ledeni čovek zvan Otzi pronađen je u italijanskim Alpima 1991. Uprkos tome što je živeo pre otprilike 5300 godina, Otzijevo telo bilo je dobro očuvano zbog leda i snega u planinama – toliko da su planinari koji su ga otkrili mislili da je reč o nesrećnom planinaru koji je nedavno stradao, piše Pun kufer.

Pretražujući mu želudac, arheolozi su otkrili kako je jedan od njegovih poslednjih obroka uključivao crveno meso i palačinke od pšenice. Naučnici veruju da je pšenica bila pripremljena u obliku palačinki zbog ugljena koji je još bio na njima – što sugeriše da su se spremale na vatri.

Čizkejk (2000 godina)

Zamislite kako se sportista svetske klase priprema za takmičenje u finalu Olimpijskih igara. Šta mislite, koju bi hranu jeo pre svoje trke? Da, moguće da bi posegnuo za tortom od sira.

Grci su pre više od 2000 godina osmislili svoj recept za tu tortu kombinujući blagi sir s brašnom i medom jer su verovali kako to jelo daje energiju. Kad su Rimljani pokorili Grke, desertu su dodali nešto posebno, koristili su rikotu i dodali jaja kako bi kolač bio “vazdušastiji”.

Kokice (4000 godina)

Kukuruz je dugo bio glavna namirnica čovečanstva. Stoga ima smisla da je verzija “pucketavog” kukuruza postala vrlo popularna. Iako se čini kako vreme nastanka kokica (čudno) varira, procenjeno je na oko 4000 godina.

To znamo iz “naduvanih” zrna koja su naučnici pronašli u pećinama u Meksiku. Dodatno, za narod Asteka kokice nisu bile samo zabava. Koristili su ih za ukrašavanje odeće, nakit i statue svojih bogova.

Med (5500 godina)

Verovatno su Egipćani najpoznatiji po ljubavi antičkog sveta prema medu. Postoje hijeroglifi stari više od 4000 godina koji prikazuju pčelarstvo u njihovom hramu Sunca, a čak je i kralj Tut naredio da se posude s medom stave u njegovu grobnicu kako bi uživao u zagrobnom životu.

Međutim, još stariji med pronađen je u grobnici vođe naroda Martkopi i Bedini u današnjoj Gruziji. Ali tu nisu pronađene tegle s medom, već šumske bobice – koje su još uvek bile crvene i mirisne! Da, ti drevni ljudi mazali su bobice medom i on ih je sačuvao više od 5000 godina.

Maslinovo ulje (8000 godina)

Čini se da je maslinovo ulje kao glavna namirnica takođe bila važna kuhinjska pomoć našim precima pre 8000 godina u današnjem Izraelu. Arheolozi su otkrili ostatke maslinovog ulja na keramici u nalazištu Ein Zippori.

Pronađeno maslinovo ulje veoma podseća na maslinovo ulje u kojem danas uživamo, što pokazuje da se tehnika proizvodnje ulja vekovima nije mnogo promenila. Takođe pokazuje kako su u tom trenutku istorije ljudi bili dovoljno napredni da znaju kako da cede ulje iz maslina.

Izvor: Pun kufer

Ishrana za koju Srbi misle da je posebno zdrava proglašena za najgoru na svetu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link