Lifestyle Svet

Spavajte u kapsulama malo većim od kovčega: Ne, nije šala, zavirite u novu turističku atrakciju (FOTO)

Momak u kapsuli
Foto: Printscreen/youtube

Koliko puta ste nakon nekog napornog putovanja pomislili, samo da se dokopam kreveta. Novi trend u hotelijerstvu gostima nudi upravo samo to – krevet. Hoteli kapsule pravi su hit u svetu, jer su osmišljeni da za malo novca pruže ono što je gostu, zapravo, najpotrebnije – dobar san.

Sobe su veličine metar sa dva, pa se zato nazivaju kapsulama. U njima staje jedan krevet, najčešće imaju još i flet tv i to je to!

kapsula krevet
Foto: Booking

Sve je počelo u Japanu

Prvi hoteli kapsule pojavili su se pre 40 godina u Japanu iz potpuno praktičnih razloga. Zaposlenim ljudima koji su do kasno ostajali na poslu, potreban je bio samo krevet i nova čista košulja za sledeći radni dan. Tako su hoteli kapsule služili samo za prenoćište i bili su smešteni u gradskim centrima. Kasnije su našli primenu i na aerodromima, a poslednjih godina ovaj trend je u porastu među turistima, ne samo u Aziji već i na Zapadu.

Kapsula Japan
Foto: Printscreen/youtube

Kao u svemirskom brodu

U zavisnosti od kapaciteta hotela, kapsule mogu biti smeštene jedna pored druge, ali često su i jedna iznad druge. Hotelijeri se, u želji da privuku što više turista, utrkuju ko će osmisliti interesantniji dizaj. Najpopularnije su kapsule koje izgledaju kao unutrašnjost svemirskog broda, sa led svetlima i futurističkim oblicima.

kapsula hodnik
Foto:Booking

Iako nema puno prostora, u kapsuli se može vrlo ugodno provesti vreme jer većina ima wifi, tv, slušalice, čepiće za uši, budilnik, sistem zaključavanja na karticu. Osnovno kod svih je da se pri čekiranju dobiju papuče, a negde čak i odeća za spavanje. Sav ostali prtljag se ostavlja u sefove na recepciji. Hoteli kapsule imaju zajednički toalet, koji deli nekoliko soba ili čak čitav sprat. Mnogi imaju i zajedničku kuhinju i sobu za odmor.

toalet
Foto:Facebook

Cena od 10 do 70 evra

Ono što hotele kapsule, takođe čini primamljivim turistima, jesu privlačne cene. U zavisnosti od grada, ponude, izgleda hotela, cene se kreću od 10 do 70 evra za noć. Nezamislivo je naći hotel u centru neke svetske metropole, po ceni od 10 ili 20 evra, ali se zato može naći sasvim pristojan hotel kapsula. Trend je odnedavno da hoteli kapsule niču i u blizini tradicionalnih turističkih destinacija kao što su Jerusalim ili Madrid. Za malo novca, turisti mogu da obezbede prenoćište, a dan svakako provode napolju, obilazeći znamanitosti i istorijske spomenike.

Madrid
Foto: Booking

Kapsule u komšiluku

Ovaj trend polako dolazi i do nas, a samo je pitanja dana kada će se pojaviti prvi kapsula hotel u Srbiji. Za sada nam je najbliži u Ljubljani. Nalazi se u centru grada, cena prenoćišta je oko 40 evra i sudeći po slikama i utiscima gostiju, ni po čemu ne zaostaje od svetskih hotela ovog tipa.

Ljubljana capsula
Foto: Facebook

Najotkačeniji hoteli na svetu

Helena Duković

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

28 Shares
Share via
Copy link