Novi Sad Vesti

Novosadski đaci 6 meseci čekaju nagradu za državnog prvaka, račun škole blokiran

oš đura daničić
Foto: Printscreen

Hor Osnovne škole „Đura Daničić“, aktuelni republički prvak nagrađen Vidovdanskom nagradom Novog Sada, već šest meseci čeka isplatu novčanih nagrada, jer je račun te škole blokiran.

Novosadski đaci beleže izuzetne rezultate na takmičenjima i osvajaju brojna priznanja, ali za razliku od drugih dobitnika, oni svoje nagrade čekaju od juna, piše 021.rs.

Roditelji su se žalili na više strana, pokušavajući da apeluju na nadležne da reše problem kako se deca ne bi pitala zbog čega su manje važna od drugih.

– Čuli smo da je račun škole u blokadi i ne mogu da legnu uplate, a mi smo u vakuumu bez ikakve mogućnosti da reagujemo. Osećamo se potpuno nemoćno da objasnimo – naročito mlađoj deci, zašto su njihovi drugari dobili svoje nagrade, a oni nisu. Čekali smo mesecima verujući da će se ta neverovatna situacija razrešiti, ali nije. Roditelji su išli u školu da se interesuju, sa problemom je upoznat Savet roditelja, pisali smo školi, školskoj upravi, gradskom i republičkom ombudsmanu, navodi jedan od roditelja dece koja pevaju u horu OŠ „Đura Daničić“.

Kako dodaje, Lokalni ombudsman je izdao preporuku nadležnim organima da se taj problem brzo reši, ali to nije učinjeno.

– Naša deca, ovaj hor, upravo je pevao u zgradi Izvršnog veća prošle nedelje, a zamislite kako je govoriti detetu da treba da ide da peva i nekome ulepša dan, a da sam nema priznanje za svoj uspeh? Frustrirajuće je ovo i za njih, i za nas. Birokratija nas maltretira svojim zapostavljanjem koje mi nismo dužni da trpimo, jer smo se u ovoj situaciji našli zbog, u suštini, lepe okolnosti, nagrade, smatra taj otac.

U Kabinetu gradonačelnika Novog Sada navode da učesnici školskog hora te škole jesu dobitnici Vidovdanske nagrade, ali je problem nastao zbog pomenutog računa škole, koji je blokiran.

– Budući da je račun OŠ „Đura Daničić“ u blokadi zbog tužbi za neisplaćeni topli obrok i regres, što je u nadležnosti Ministarstva prosvete, a da je uplata na račun škole jedini način na koji Grad Novi Sad može da isplati novac, novčani deo nagrade nije uplaćen. Međutim, prema najavama iz nadležnog Ministarstva, postoji mogućnost da se do kraja godine račun te škole odblokira i da se pitanje isplate nagrada za članove hora reši, poručuju u Gradskoj kući.

Vidovdansku nagradu Grad dodeljuje od 2015. i Novi Sad je, trenutno, jedina lokalna samouprava u Srbiji koja nagrađuje učenike za priznanja na republičkim takmičenjima. Dodeljuje se u vidu zahvalnice i novčanog iznosa koji je definisan po kategorijama učešća na takmičenjima, a učenicima školskog hora, shodno uspehu, sleduje po 11.000 dinara.

Izvor: 021.rs

Osnovna škola Mitrovčane košta kao NASA projekat, dok građani grcaju u nemaštini

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link