Magazin

Zbog čega je Holandija postala Nizozemska?

Holandija više ne postoji s obzirom na to da je država odlučila da odbaci svoj nadimak radi promene imidža te zemlje i sada se zvanično zove Nizozemska.

Počevši od januara imena ministarstava, univerziteta, ambasada i kompanija koristiće samo zvanično ime države – Nederlands (Nizozemska).

Zemlja ima 12 provincija, ali samo dve u sebi sadrže reč Holandija. U pitanju su Severna Holandija, u kojoj se nalaze Amsterdam i Harlem, dok je druga Južna Holandija, u kojoj su smešteni Hag i Roterdam, prenosi B92.

Zvanično ime ove države je Koninkrijk der Nederlanden (Kraljevina Nizozemska). U germanskim jezicima reč Neder znači nisko, dok reč Land označava zemlju, te bi bukvalan prevod bio Kraljevina Niskih Zemalja.

Vlasti ove zemlje smatraju da će ova promena dovesti do priliva turista i u ostale delove zemlje, s obzirom na to da turistički centri poput Amsterdama i Haga ne mogu da izađu na kraj sa brojnošću turista koji ih posećuju.

“Čudno je promovisati samo delove zemlje koji predstavljaju Holandiju”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova, javlja Sputnjik internešenel.

Procenjuje se da će troškovi ove promene iznositi 319.000 dolara.

Jedna promena će se sastojati u promeni loga Holandije sa narandžastom lalom. Narandžasta će i dalje ostati zvanična boja, a lala će postati deo slova NL na novom logu uz skraćenice za nazive te zemlje.

Kako je Holandija rešila problem pasa lutalica i zašto to ne uradimo i mi?

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
41 Shares
Share via
Copy link