Zbog situacije sa epidemijom koronavirusa prinuđeni smo da ostanemo kod kuća, a mnogi ovih dana višak slobodnog vremena provode praveći domaći hleb.
Predstavljamo vam pet najpopularnijih recepata za domaći hleb!
HLEB BEZ KVASCA GOTOV ZA POLA SATA
Sastojci:
- 3 šolje za belu kafu brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 limenke piva
Priprema:
U brašno dodati prašak za pecivo, pa naliti pivo i promešati da nema grudvica. Izliti u nauljen pleh i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusovih dok lepo ne porumeni, otprilike pola sata, piše Mondo.
NAJUKUSNIJI HLEB KOJI SE NE MESI
Sastojci:
- 380 grama pšeničnog brašna
- Kašičica instant kvasca
- 300 mililitara tople vode
- Dve kašičice soli
Priprema:
Pomešajte u činiji brašno, kvasac i so. Dodajte vodu uz mešanje varjačom, dok ne dobijete grudvasto, gusto testo.
Probali smo ovaj recept, i testo će vam izgledati neujednačeno, ali ne brinite, baš je kako bi trebalo! Prekrijte činiju prijanjajućom folijom i ostavite je preko noći na sobnoj temperaturi.
Sutradan ćete dobiti naraslo testo puno mehurića. Zagrejte rernu na 230 i stavite posudu za pečenje da se ugreje u njoj.
Testo izručite na papir za pečenje, i nemojte da ga mesite, samo ga oblikujte u kuglu. Uhvatite papir za pečenje i zajedno sa testom ga prebacite u zagrejanu posudu.
Pecite poklopljeno 30 minuta, zatim skinite poklopac i pecite još desetak minuta.
HLEB BEZ KVASCA SA SEMENKAMA
Sastojci:
- 1 kg brašna (integralno)
- 1 – 1,5 kašika soli
- 800-900 ml mlake vode
- prstohvat šećera
- 2-3 kašičice semenki suncokreta (po želji)
Priprema
Pomešati brašno i semenke (po želji), pa doliti vodu u koju je prethodno razmućena so. Sve dobro izmešati, dodati prstohvat šećera i ponovo izmešati.
Posudu prekriti providnom folijom i ostaviti da odstoji najmanje šest sati (najbolje je zamesiti uveče).
Naraslo testo premesiti jedno, ostaviti još malo da odstoji, pa oblikovati u veknu i staviti u pleh podmazan ili obložen papirom za pečenje.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 70-80 minuta.
BRZI HLEB SA SODOM BIKARBONOM
Sastojci:
- Četiri šolje pčeničnog brašna
- Kašika sode bikarbone
- Kašika soli
- Četiri kašike maslaca
- Dve šolje jogurta
- Jedno jaje
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pomešajte brašno, so i sodu bikarbonu, zatim dodajte hladni maslac i mutite mikserom dok se ne sjedini.
Viljuškom odvojeno umutite jaje i jogurt, i zatim dodajte mešavini brašna. Dobićete veoma vlažnu smesu, ali ne brinite.
Površinu za mešenje pospite brašnom i mesite testo oko dva minuta, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Oblikujte je u kuglu, zarežite površinu i prebacite na pleh sa papirom za pečenje.
Pecite oko 45 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju, a kada kucnete hleb, zvuči kao da je šupalj iznutra.
HLEB BEZ KVASCA KOJI DANIMA OSTAJE SVEŽ
Sastojci:
- 300 g raženog brašna
- 100g heljdinog brašna
- 100g pšeničnog integralnog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone,
- 500ml mlake vode
- 2 kašike ulja (idealno maslinovog)
- Sok od pola limuna
Priprema:
Prvo pomešati sve suve sastojke, a onda postepeno dodavati mlaku vodu uz stalno mešanje šakom, zatim ulje i limunov sok.
Nije neophodno dugo mešati, samo dok se ne sjedine svi sastojci. Ako imate vremena, testo možete ostaviti da odstoji sat-dva, ali neće biti ništa manje ukusno ni ako ga odmah stavite u rernu.
Peći 50 minuta na 220 stepeni Celzijusovih u tepsiji koja je prekrivena aluminijumskom folijom. Nakon toga, skinuti foliju i peći još 20min na 200 stepeni Celzijusovih.
Što se više vrsta brašna meša, hleb (pogača) bude ukusniji, ali ako nemate sve ove vrste, možete mešati i samo dva (300g raženog i 200g integralnog, na primer) ili samo jedno.
Dobrodošle su i semenke suncokreta, bundeve, laneno seme, susam, sve po ukusu i želji.
Ovako pripremljen hleb može trajati danima.
Hleb koji ne goji, niskokaloričan je i možete ga napraviti sami
Dodaj komentar