Preporučujemo Recepti

Hleb koji ne goji, niskokaloričan je i možete ga napraviti sami

Da beli hleb baš i nije zdrav, i da goji, odavno je već svima poznato, pa ipak većini teško pada da se odrekne ove namirnice. Mnogi hleb jedu i uz čorbu, supu, testenine, uz krompir i pirinač, a zapravo ova namirnica često pokvari ukus hrane ili nas nekako zaguši. Gotovo da nema proizvoda u pekarama u kojima nema belog brašna. Međutim ovo je jedna od najštetnijih namirnica koje svakodnevno unosimo, pa smo pokušali da saznamo kako to da napravite zdrav hleb, koji sastojci su vam potrebni, i najvažnije, gde možete da ih kupite.

Odogovre smo dobili u prodavnici zdrave hrane Čardak koja je smeštena na dve lokacije u Novom Sadu, na Futoškoj i Limanskoj pijaci. Ovde smo pronašli nekoliko vrsta brašna od kojih nastaju najukusniji i najzdraviji hlebovi. Ako već ne možete da se odreknete ove namirnice, onda se barem potrudite da hleb koji jedete bude niskokaloričan  i zdrav. U Čardaku možete kupiti i gotov hleb, a ako ste pak veštiji u kuhinji i želite miris svežeg hleba u vašem domu, evo nekoliko odličnih predloga.

hleb-zdravlje
Izvor: Pixabay

Za bezglutenski hleb bez belog brašna potrebno vam je kukuruzno brašno, pirinčano i heljdino brašno. Umesto kvasca koristite sodu bikarbonu i dodajte malo praška za pecivo. Po želji posolite, a ako volite semenke, pravac u Čardak po suncokret, seme bundeve, leblebije ili susam. Potrebna vam je i topla voda, mikser i najbolje bi bilo da imate kalup za pečenje hleba, jer masa neće biti čvrsta kao kada se mesi hleb sa belim brašnom.

Što se tiče ulja, najbolje bi bilo da koristite maslinovo ili palmino ulje, a veliki izbor možete pronaći upravo u Čardak prodavnicama gde imate veliki izbor bezglutenskih i organskih proizvoda. Možete kombinovati i razne vrste brašna poput speltinog, ražanog, dodati im razne semenke, lan ili kim. U svakom slučaju, vaše telo će vam biti zahvalno kada sa belog hleba sa kvascem pređete na ražani, bezkvasni bezglutenski, ili barem malo zdraviji hleb, a ukućani će se sigurno obradovati vrućoj hrskavoj korici i mirisu vrućeg hleba za doručak.

zdrava-hrana-cardak-4
Foto: Kamasi Studio

Ako ste se ipak poželeli i nekih slatkiša, kikirikija ili pečenog lešnika, u Čardaku ćete pronaći i veliki izbor rinfuzne robe, pa prodavci često vole da kažu da u Čardaku možete doći po svoje zdrave namirnice, ali i po one za užitak i opuštanje.

Više o hrono ishrani saznajte ovde

Čitajte Luftiku na Google vestima

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

25 Shares
Share via
Copy link