Jedna pekara u Italijanskom gradu Torinu počela je da proizvodi hleb sa brašnom od cvrčaka. Naime, to je prva pekara u ovoj zemlji koja se odlučila na proizvod od insekata, prenosi N1.
Kako navode, u pitanju je tradicionalni recept za hleb, samo što se dodaje brašno od cvrčaka, kako bi se dobio „super proteinski hleb“.
– U eksperimentalnoj smo fazi sa brašnom od cvrčaka – kaže Enriko Murdoko, koji navodi da je, kako kaže, namena nutritivne prirode.
Navodi da bi želeli da kreiraju tri proizvoda namenjena onima kojima je takva vrsta proteina potrebna – na primer sportistima, onima koji drže dijete sa malo ugljenih hidrata, onima koji ne smeju mnogo šećera…
– Sarađivaćemo sa nutricionistom. Proizvodi će biti dostojna zamena za meso u dijetama. Neće zameniti karbonaru ili lazanje, čak i ne mora to da učini – kaže ovaj pekar iz Torina koji eksperimentiše sa proizvodima od brašna od cvrčaka.
Kako dodaje – tradicija će i dalje biti tradicija, ali proteinske pločice svakako nisu deo nje. Ističe da su još u fazi eksperimetisanja, pre svega jer se takvo brašno ne proizvodi u Italiji.
Izvor: N1
Dodaj komentar