Balkan Magazin

Haker osnovac ukrao podatke 100.000 korisnika A1 mobilne telefonije u Hrvatskoj

klinac-kompjuter
Ilustracija

Haker koji je upao u sistem A1 u Hrvatskoj i ukrao lične podatke 100.000 korisnika ide u osnovnu školu i imao je pomagača.

Kako saznaje Index, haker je maloletno lice koje ide u osnovnu školu, a policija zbog toga nije u mogućnosti da objavi više informacija o prestupniku.

– Već dva dana sprovodimo istragu nad maloletnom osobom zbog sumnje da je počinila krivično delo zloupotrebe ličnih podataka. S obzirom da se radi o maloletnoj osobi, nećemo izlaziti sa detaljima istrage – rekli su iz policijske stanice u Slavonskom Brodu.

Iz policije takođe navode da je haker imao pomagača koji nije iz Hrvatske. Trenutno je u toku utvrđivanje identiteta osobe koja je pomagala.

Maloletni haker je tražio 500.000 dolara od A1 kako ne bi objavio lične podatke korisnika na hakerskim forumima i sajtovima na darkvebu.

Institucije u Hrvatskoj sumnjaju i na ozbiljne sigurnosne propuste u samom sistemu A1 u Hrvatskoj.

Agencija za zaštitu ličnih podataka u Hrvatskoj sprovodi istragu kako bi se utvrdilo da li je mobilni operater sprovodio sve propisane mere kako bi zaštitio podatke svojih korisnika.

Ako se ustanovi neki propust, operater bi mogao dobiti kaznu do 10 miliona evra. Ovo takođe znači da bi i korisnici čiji su podaci ukradeni mogli od operatera da zahtevaju nadoknadu štete.

 

Australijski graničari svima koji ulaze u zemlju oduzimaju telefone i zahtevaju sve šifre

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

158 Shares
158 Shares
Share via
Copy link