Novi Sad

GSP Novosađankama za 8. mart poklanja besplatan prevoz, ali ako daju krv

elektronska-karta-gradski-prevoz-novi-sad
Foto: Javni gradski prevoz Novi Sad - GSP "Novi Sad"

Autonomni ženski front Zeleno-levog fronta reagovao je na vest da će u petak biti besplatan prevoz GSP-om za sve Novosađanke koje daju krv.

Kako je saopštio gradski prevoznik, besplatan prevoz imaće sve žene koje na Osmi mart daju krv, prenosi portal 021.rs.

Autonomni ženski front obratio se saopštenjem direktoru tog preduzeća Ivanu Radojičiću i poručio da je pokazao elementarno nerazumevanje smisla ovog praznika.

„Na ovaj dan se obeležava borba žena za ekonomska, socijalna i politička prava. Iako postoji običaj da se ženama na ovaj dan uručuju pokloni, najveći poklon svakoj ženi bi bio jednak tretman u društvu. Ako već niste mogli da smislite neki kreativniji način da iskažete pažnju ženama na ovaj dan, onda ste bar mogli da poklonite nešto svim ženama koje koriste vaše usluge. Uslovljavanjem „poklona“ koji je i inače materijalno zanemarljiv ste samo degradirali i sebe i preduzeće koje predstavljate“, navodi se.

Dodaju da žene koje su dale krv više od 50 puta već po cenovniku JGSP imaju pravo na godišnju pretplatnu kartu u iznosu od 1.650 dinara. Isto pravo imaju i žene starosti preko 65 godina. Zaposlene žene, studentkinje i srednjoškolke plaćaju mesečnu pretplatnu kartu pa ni njima ovaj „poklon“ ne znači mnogo.

„Takođe, pošto žene ne mogu donirati krv tokom trajanja menstruacije, to dodatno umanjuje broj žena koje mogu da „dobiju“ ovaj vaš „poklon“. Nadamo se da ste prema ženama zaposlenim u JGSP-u bili darežljiviji. Ako ste i njih uslovili davanjem krvi, nadamo se da su barem dobile dva slobodna dana koja im po zakonu sleduju“, napominju u Autonomnom ženskom frontu.

Navele su na koje sve načine je JGSP mogao da obeleži 8. mart i iskaže poštovanje i podršku ženama u njihovoj borbi za ravnopravan tretman u društvu tokom čitave godine.

Na 8. mart cena svih vrsta karata bi za žene mogla da bude 15% niža od redovne cene, posto su toliko žene u proseku manje plaćene od muškaraca u Srbiji.

Vidnim isticanjem tog procenta bi se skrenula pažnja i žena i muškaraca na ovaj problem.

Uvesti besplatne godišnje pretplatne karte za žene žrtve porodičnog, partnerskog i seksualnog nasilja.

Uvesti popust na mesečne pretplatne karte za samohrane majke, kao posebno ranjivu kategoriju stanovništva koja je u većem riziku od siromaštva.

Na reklamnim posterima u svim autobusima kao i na autobuskim stajalištima biste mogli da istaknete podatke o rodnim nejednakostima u našem društvu, i poruke podrške ženama u borbi za rodnu ravnopravnost, kao i informacije o tome gde žene mogu dobiti pomoć i podršku.

Donirati novčana sredstva nekoj od organizacija koje pružaju podršku ženama.

Svakako ne bi škodilo kada bismo mogli da vidimo više žena na mestu vozača autobusa, kao i na rukovodećim mestima u JGSP-u, neke su od preporuka.

Od danas papirna karta u novosadskom GSP 100 dinara, cena nepromenjena za e-novčanik

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link