Magazin Svet

Gajili tuđu decu 3 meseca pa otkrili da su bebe zamenjene na klinici

par-tudje-bebe
Printscreen

Dva bračna para iz Kalifornije rodila su jedni drugima decu, a da toga nisu bili ni svesni. Možda zvuči konfuzno, ali za sve je krivo osoblje klinike za vantelesnu oplodnju, koje je pomešalo genetski materijal! Oba para su mesecima odgajala decu, a nakon toga su izvršili “razmenu”, zaključuje se iz tužbe koja je podneta u sudu u Los Anđelesu.

Dafna Kardinal kaže da su ona i njen suprug Aleksandar odmah nakon rođenja njihove ćerkice 2019. godine posumnjali da beba nije njihova, jer je bila tamnoputa.

Ipak, par je gušio svoje sumnje jer su dete odmah zavoleli, a i verovali su lekarima koji su im uradili vantelesnu. Nekoliko meseci kasnije su saznali da je Dafne rodila dete drugog bračnog para, koji su dobili dete od njenog i Aleksandrovog genetskog materijala.

– U isto vreme sam osećala strah i bes. Srce mi je bilo slomljeno, osećala sam se izdanom. Neko mi je uskratio mogućnost da nosim svoje dete. Nisam mogla da je osetim kako raste i da se vežem sa njom tokom trudnoće. Da osetim kako me šutira u stomaku… – rekla je Dafne novinarima.

Kardinalovi su tužili Centar za reproduktivno zdravlje (CCRH) u Kaliforniji, i vlasnika klinike dr Eliriana Mora, za kršenje ugovora, nemar, prevaru, lekarsku grešku i tražili su odštetu.

Par koji je nosio bebu Kardinalovih želi da ostane anoniman, ali su i oni najavili tužbu, objavio je advokat Adam Vulf, koji zastupa obe porodice.

U tužbi se navodi da CCRH greškom iskoristio tuđi embrion prilikom embriotransfera kod Dafne, te da je njihov embrion završio u materici druge žene.

Bebe, obe devojčice, rođene su u razmaku od nedelju dana u septembru 2019. godine. Oba bračna para su nesvesno odgajala tuđu decu gotovo tri meseca, pre nego što je DNK testom utvrđeno da su embrioni zamenjeni.

– Dafne, Aleksandar i njihova ćerkica su zavoleli bebu i bili su prestravljeni da će im uzeti dete. Za to vreme Aleksandar i Dafne nisu ni znali gde je njihov embrion i strahovali su da je ubačen u telo drugo žene i da njihovo dete odrasta negde u svetu bez njih – navodi se u tužbi.

Do ovakvih grešaka dolazi veoma retko, ali se ipak događaju. Kako prenosi Guardian, par iz Glendejla u Kaliforniji je 2019. tužio jednu drugu kliniku za vantelesnu oplodnju, tvrdeći da je njihov embrion završio kod žene iz Njujorka, koja je potom rodila njihovog sina, kao i još jedno muško dete od genetskog materijala trećeg para.

– Najteže mi je bilo da svojoj starijoj ćerki, koja sada ima 7 godina, saopštim da beba koju smo mesecima podizali zapravo nije njena sestra. Srce mi se kida zbog toga – rekla je Dafne.

Dafne je rekla da su ostali u kontaktu sa porodicom kod koje je greškom završio njihov embrion, te da su sada jedna velika porodica, prenosi Telegraf.

– Mi smo zaljubljeni u svoju biološku ćerku, ali i u onu koju je moja surpuga donela na svet. Isti je slučaj i sa drugom porodicom – rekao je Aleksandar.

Vaspitačice su moje dete dale nepoznatoj ženi, taj strah i paniku nikada neću zaboraviti

Čitajte Luftiku na Google vestima

116 Shares
116 Shares
Share via
Copy link