Recepti

Samouvereno zavladajte kuhinjom uz ovih par ključnih saveta

Možda kuvate već godinama, ali prsto nekad ne bude to to. Donosimo vam najčešće greške koje u kuhinji prave amateri – ako ih izbegnete veoma brzo možete zablistati kao pravi šef.

Ako pečeno meso ne ostavite da odstoji nekoliko minuta pre nego što počnete da ga seče, možete odmah zaboraviti na sočnost – upozoravaju kuvari.

Posle pečenja, meso treba ostaviti da “odstoji “, inače će svi sokovi iscuriti, a meso će onda biti suvo i bez ukusa. Nedovoljno ugrejana rerna ili šerpa je još jedna prečica koju treba izbegavati. Ako meso koje je neko vreme bilo na sobnoj temperaturi stavite u nezagrejanu rernu, postoji opasnost da će se razviti razne bakterije – upozoravaju stručnjaci.

Takođe veće su šanse da će se hrana zalepiti za dno ako je stavljate u hladno posuđe. Zbog toga je najbolje započeti kuvanje sa vrelim uljem i na najjačoj vatri, a potom smanjiti temperature, piše Direktno.rs.

Izbegavajte da pripremate hranu u ključaloj vodi, pustite da se hrana u loncu lagano krčka. Snažna fermentacija stvara velike mehuriće, a para isušuje proteine u mesu.

Ali kratko kuvanje na jakoj vatri i ispiranje pod mlazom hladne vode i dalje je najbolje za očuvanje boje povrća poput blitve ili boranije.

Mnogi će odseći komade buđi na ustajalom hlebu i praviti se kao da se ništa nije dogodilo. Ali buđ ne može ništa tvrdim namernicama poput sira, paprika ili šargarepe, ali jogurt, mekani sir i hleb je bolje baciti.

Preskakanje ispiranja testenine takođe nije velika greška, ali tako ćete eliminisati ukus i prirodni skrob koji će zgusnuti sos koji servirate sa testeninom. Testenina, koja se priprema kao dodatak u hladnoj salati, najčešće se ispira.

Pripremite soseve za salatu ili supu u blenderu koji će dobro kombinovati tečne sastojke i usitnjene namernice.

Pri pečenju mesa važna je njegova debljina i temperatura na kojoj se peče. Na previsokim temperaturama proteini se sabijaju i meso postaje žilavo. Zbog toga je bolje da se peče duže na nižoj temperaturi nego kratko na visokoj.

Tajni recept majstora sa Zlatibora za najslasniju komplet lepinju

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

32 Shares
Share via
Copy link