Magazin

Nema struje? Nema problema, ovaj grejač možete napraviti za 6 minuta i 1.500 dinara (VIDEO)

grejanje-svece
Prtsc

Ekonomska kriza je u punom jeku, rusko-ukrajiski rat, suše koje su prethodile, česte poplave, doprineli su da je hrane sve manje, pojedinih namirnica u rafovima nema, a i energenti su u manjku. U Srbiji uglja nema, uvozićemo ga čak iz Indonezije. Drva su sve skuplja.

Jesen je zvanično stigla, temperature su znatno niže, ali nam zima, sneg i hladno vreme tek predstoje. Da li ćemo se i kako ugrejati, to ćemo tek da vidimo.

U skladu sa novonastalom situacijom većina zemalja uvela je mere štednje. Kreativci iz Austrije dosetili su se neobičnog načina da se ugreju.

Zapravo, reč je o grejaču za čaj. On služi za zagrevanje toplih napitaka, za grejanje i ukrašavanje prostorija, a može se držati i grejati vas napolju.

Grejač se sastoji od dve glinene saksije. Manja je smeštena unutar veće, a prazan prostor između njih omogućava toplom vazduhu da cirkuliše prilikom osobađanja toplote sveća, koju glina zadržava i ispušta napolje. Temperatura koju ovaj grejač može da dostigne je od 50° до 70° C.

Naša sagovornica koja trenutno boravi u gradu Ebenaze u Austriji, za K1 portal kaže:

– Neverovatno je koliko se Austrijanci pridržavaju mera štednje. Mi smo smešteni u zgradi u kojoj svaki stan ima svoj kotao na gas i svoj dimnjak. Napolju je užasno hladno, a u stanu je još gore, ali samo iz našeg dimnjaka kulja dim, apsolutno niko još ne pali grejanje.

– Grejač za čaj je ovde postao pravi hit, čak i na društvenim mrežama. Stanovnici grada samo kupuju saksije i prave ga. Oni su ubeđeni da će se sa njim ugrejati – kaže naša sagovornica.

Prednost ovog grejača je što se lako se pravi. Potrebne su vam dve glinene saksije i podmetači, navojna šipka, 4 matice i podloške i 4 sveće, a ceo proces traje oko 6 minuta.

Izvor: K1

Koji uređaj se najviše isplati za grejanje ove zime? Pred vama je tačna računica

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

152 Shares
152 Shares
Share via
Copy link