Magazin

Inovator iz Zagreba osmislio peć koja sagoreva sav otpad koji stvaramo

Zagreb: Željko Brigljević osmislio Macro Converter, peć na biomasu
17.01.2022., Zagreb - Zeljko Brigljevic, osmislio Macro Converter, specijalno dizajniranu pec na biomasu koja zagrijava prostor, razgradjuje plastiku i stvara novi energent. Photo: Robert Anic/PIXSELL

U vreme kada čitavu Evropu potresa energetska kriza jedna zagrebačka kompanija je nakon deset godina inovativnog rada razvila specijalno dizajniranu peć koja na principu korišćenja biomase služi za zagrevanje prostorija, ali i još mnogo toga. Da se ne radi o već viđenom proizvodu i tipičnoj peći, govori podatak da se zahvaljujući njoj različite sekundarne sirovine i predmeti predodređeni za otpad mogu iskoristiti za grejanje, a ova peć istovremeno uklanja višak plastike stvarajući gorivo.

Vlasnik i inicijator projekta kompanije “Makro gradnja” je Željko Brigljević objasnio je da ova peć može vrlo jeftino da greje manje hotele, crkve, domove za stare, domove zdravlja, kao i veća domaćinstva dok istovremeno pomaže u čišćenju okoline stvarajući energent pogodan za otkup, te time pruža korisniku i mogućnost zarade na tržištu.

U zavisnosti od odabranih performansi varira i cena, a može se odbarati model koji poseduje isključivo funkciju grejanja, bez pravljenja goriva, prenosi Poslovni dnevnik.

Peć koja koristi sve, od starih patika do gume

– Spojili smo grejanje na biomasu koje je jako popularno u razvijenijim zemljama prilikom koje nastaje energent. Još jednostavnije rečeno, osmislili smo peć na biomasu a to je praktično sve što gori, od novogodišnjih jelki, ostataka nameštaja, morskih travi, poljoprivrednih ostataka i dodali joj mogućnost razgradnje plastike – objašnjava Željko.

Koristeći njihov proizvod, kađe Brigljević, od starih patika možemo dobiti izvrsno gorivo.

Zagreb: Željko Brigljević osmislio Macro Converter, peć na biomasu
17.01.2022., Zagreb – Zeljko Brigljevic, osmislio Macro Converter, specijalno dizajniranu pec na biomasu koja zagrijava prostor, razgradjuje plastiku i stvara novi energent. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Pruža i mogućnost zarade

Objašnjava i kako ova peć može poslužiti kao izvor prihoda.

– Ulje na dalju obradu može da se dostavi industriji, nekoj manjoj rafineriji, a takva goriva na slobodnom tržištu dostižu otkupne cene i do 10 kuna (156 dinara) po litru, što korisniku pruža priliku za zaradu – pojašnjava Brigljević koji je 25 godina bio na čelu kompanije MakroMikro koja se bavila prodajom IT proizvoda.

Ovu kompaniju je prodao pre sedam godina kako bi ostvario novu viziju. Kaže da je odavno primetio da svakim danom nastaje sve veća hrpa neupotrebljene plastike, kućišta, tonera i drugih materijala koje je bilo potrebno zbrinuti na odgovoran način.

Tako je došao na ideju o peći koja ne bi rešavala samo problem plastičnog otpada, već bi išla korak dalje u vreme kada su obnovljivi izvori energije imperativ u svetu, a sve je realizovao kroz kompaniju Makro Gradnja.

Ključne prednosti

Ključne prednosti su najpovoljnije grejanje, uklanjanje plastike iz životne sredine i sve to uz mogućnost ostvarivanja profita proizvodnjom energenta iz otpada.

– Ukratko, zimi se svi moraju grejati. Eksplozijom cena energenata, grejanje na bio gorivo je najsigurnije, dugoročno dovodi do samoodrživosti i nezavisnosti – pojašnjava Brigljević.

Cena jedne peći kretala bi se između 25 i 35.000 evra, u zavisnosti od nivoa opreme, a povrat investicije kupci mogu očekivati između dve i četiri godine, u zavisnosti od toga koliko se često uz grejanje radi i piroliza.

Ovakva peć tvrdi Željko Brigljević je idealna za poljoprivredna gazdinstva, domaćinstva sa više objekata ili veće kuće, staklenike, sušare, mala i srednja preduzeća koja imaju hale, skladišta, institucije, manje hotele, ili ukratko sve objekte do 1.000 kvadratnih metara.

Svesnost očuvanja prirode

Klijentelu traži u ljudima koji žele nezavisnost od sistema i koji prate globalne trendove očuvanja prirodne sredine kroz energetski održive sisteme.

– Ljudi u značajnijoj meri imaju više dobrih želja nego novca, ali i to je Hrvatska. Kao klijente vidim sve koji su svesni nužnosti samoodrživosti i žele pametnija rešenja u kontekstu zbrinjavanja otpada. Plan nam je da sa kupcima sklopimo dugoročni ugovor i od njih otkupljujemo pirolitičko ulje i ugljen – kaže Brigljević kome je u ostvarenju ove “lude ideje” pomogao sin koji je završio Fakultet hemijskog inženjerstva i tehnologije.

Balkanska energetska mafija nas sve truje i od goriva zabranjenog u EU gradi imperiju

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
894 Shares
894 Shares
Share via
Copy link