Magazin Putovanja

Ako ovaj predlog prođe, na Halkidikiju ništa neće biti isto

Grčki portal “Reporter24” sa zabrinutošću konstatuje kako je jedinstveno poluostrvo Halkidiki i ovogo leta bilo svojevrsna „žrtva“ balkanskih turista.

Grci navode da Balkanci zadovoljstvo koje im pruža Halkidiki ne plaćaju dovoljno, te sa sobom ostavljaju strvaž kojim se Grci bave više nego svojom turističkom ponudom i potencijalom.

Prema njihovim statističkim podacima, u poslednje tri godine oko 80 odsto balkanskih turista je iz Srbije, Bugarske, Rumunije i Skoplja poplavljuje duge peščane plaže i letuje na Halkidikuju.

Koliko srpske turiste košta kamen na Skijatosu

Na desetine hiljada njih su “izgubljeni” u poreskoj statistici, jer borave u jeftinim stanovima koji čak nisu po turističkim pravilima (bez požarne sigurnosti i odgovarajuće klimatizacije), a nisu ni zvanično prijavljeni.

grcka halkidiki
Balkanski turisti na plaži

Najviše balkanskih turista je na prvom prstu Halkdikija, na Kasandri, do kojeg stižu svojim automobilima, a mnogi od njih nose girckalice koje će konzumirati kako na plaži, tako i u svojim stanovima, jer nemaju dovoljno para da troše u grčkim prodavnicima.

Primetan je i rast kupovine kuća koje se potom iznajmljuju preko Airbnb-a ili strani vlasnici izdaju svojim sunarodnicima, bez ikakvih poreskih transakcija.

Dugoročno gledano to ne odgovara razvoju Halkdikija, navodi grčki medij i dodaju da ukoliko Grci žele stari turistički sjaj prvog, drugog i trećeg prsta da bi trebalo da menjaju pravac razvoja turizma koji bi više ličio na standard koji se primenjuje, na primer, Rodosu ili Mikonosu.

Pet predloga za jesenji sunčani odmor

Izvor: Naissus

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

60 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap