Magazin Novi Sad

Savet MZ Bratstvo – Telep odbio da organizuje zbor građana  uz sramno objašnjenje

Foto: Printskrin/ YouTube

Građani sa teritorije mesne zajednice “Bratstvo Telep” predali su više od 80 potpisa, sa zahtevom da se održi zbor zbog Plana da se na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice gradi kompleks višespratnica. Zahtev im je odbijen uz objašnjenje da sazivanje i organizovanje zbora građana nije u nadležnosti Saveta mesne zajednice. Dokument je potpisao vd načelnika, Branimir Radovanović.

Telepčanin Aleksandar Lazarević za naš portal kaže da je odgovor čista zamena teza i da je sazivanje zbora građana svakako u nadležnosti Saveta mesne zajednice. Lazarević kaže da građani okupjeni oko ovog problema razmišljaju da sami sazovu zbor.

On smara da ovakav Generalni urbanistički plan (GUP) ne uništava samo budućnost generacija koje su tu, već i onih koje dolaze i veruje da ukoliko ovu štetu sada naprave, ona se ne može popraviti ni za 30 godina.

Borba za jedinu preostalu zelenu površinu na Telepu traje od 2018. godine, kada je 2.800 Novosađana potpisalo peticiju protiv gradnje vatrogasnog doma i uz zahtev da se na toj lokaciji ucrta park.

mz bratstvo telep
Foto: A.L.

Ta borba nije bila jednostavna, jer su vlasti potpuno ignorisale zahteve građana što se desilo i ovaj put.

Aleksandar Lazarević, jedan od potpisnika inicijative za održavanje zbora, objašnjava da su pomenutu peticiju pokrenuli 2018. godine, jer je inicijalno po Generalnom urbanističkom planu iz 2020. godine na tom mestu i bio ucrtan park, a da su gradske vlasti tražile da tu bude vatrogasni dom.

– Pokrenuli smo peticiju 2018. da se vrati inicijalno stanje zbog katastrofalne situacije na Telepu što se tiče zelenih površina. Slali smo 2 puta pismo gradonačelniku, Skupštini grada i predsedniku skupštine, Gradskoj upravi za zašitu životne sredine i Direkciji za građevinsko zemljište i investicije. Nismo dobili odgovore, sem od Urbanizma, koji je bio generečki u tonu da je na toj lokaciji planiran vatrogasni dom i da se to neće menjati – doneta je takva oduka – kaže Lazarević.

On dalje objašnjava da Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije 6. avgusta 2019. donosi odluku o obustavi postupka javne nabavke za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra za vanredne situacije u Novom Sadu.

U obrazloženju stoji da naručilac donosi predmetnu odluku o obustavi postupka na osnovu peticije 2.532 građana, koji traže da se Regionalni centar za vanredne situacije u Novom Sadu ne gradi na planiranoj lokaciji.

Vlasti odustaju od vatrogasnog doma zbog peticije, ali ne ispunjavaju sve zahteve. Novosađani su tražili da umesto vatrogasnog doma bude ucrtan park i ovom delimičnim ispunjenjem nisu bili zadovoljni.

Novi Generalni urbanistički plan ponovo targetira istu površinu, od koje će polovina služiti za izgradnju višespratnica od 8 do 12 spratova, a preostali deo ostaje zelena površina.

Razočarani građani zbog ovakve oduke prkupili su više od 80 potpisa i zatražili da se organizuje zbor građana koji je odbijen uz sramno obrazloženje.

Aleksandar objašnjava da se u Novom Sadu već oseća prenaseljenost i preizgrađenost i da već nema dovoljno parking mesta, pa se preostale zelene površine koriste za parking.

Isti scenario se odvija i na poslednjoj zelenoj površini koja može da bude park na Telepu. Automobili zauzimaju i poslednje zelene oaze u ovom naselju koje broji oko 20 hiljada stanovnika, jer nemaju gde da se parkiraju.

– Zamislite kako će sve da izgleda kada podignu višespratnice na toj lokaciji i uz Bulevar – pesimistično zaključuje naš sagovornik.

Limanci protiv betoniranja livadice i Galensove garaže

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

162 Shares
162 Shares
Share via
Copy link