Magazin Novi Sad

Limanci na zboru građana pokazali novu energiju, podigli glas i doneli osveženje Novom Sadu

zbor-mesna-zajednica-ivo-an
Foto: Predrag Milošević

U mesnoj zajednici “Ivo Andrić” u novosadskom naselju Liman 4, juče (3. februar) u 19 časova održan je zbor građana na kom su se stanovnici ovog dela grada izjasnili o predlogu Nacrta generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine. Zainteresovani građani su mogli da upute predloge, izraze svoje mišljenje, međusobno razmene savete, donesu odluke, pa i da iznesu primedbe na sve što ih zabrinjava u sredini u kojoj žive.

– Utisci kod svih nezavisnih članova Saveta su bili takvi da je Zbor prevazišao naša očekivanja. Lično sam se plašio da neće doći potreban broj građana jer je za validan Zbor bilo potrebno da dođe najmanje 25 građana.

Građani su masovnim dolaskom pokazali da su željni da ih neko pita za njihovu okolinu, da učestvuju, da ne žele više da budu nemi posmatrači otimačine i devastacije našeg okruženja gde živimo – priča za Luftiku Predrag Milošević, potredsednik Saveta mesne zajednice “Ivo Andrić”.

Predrag kaže da su mnoge odluke na zboru donete jednoglasno:

– Park – Urbana šuma umesto zgrade Poreske uprave, javna parkirališta umesto javne garaže i sportskih terena kod kružnog toka. Javni parking, sportski tereni i dečija igrališta umesto objekta koncertne dvorane – ističe naš sagovornik.

Milošević dodaje da je takođe jednoglasno usvojena odluka da se radi na konačnom rešavanju izlivanja kanalizacije na parkingu u ulici Ive Andrića 15-17.

– Mi smo već počeli na tome da radimo od prošle godine. Komunalni inspektor je dao nalog Vodovodu i kanalizaciji da sačini plan rekonstrukcije kanalizacionih cevi. Ove godine ćemo pratiti realizaciju i dalje insistirati na skorom rešavanju jer je to velika investicija – objašnjava Predrag.

On kaže da su prema odlukama zbora za doslovno sve što je navedeno u GUP-u a tiče se mesne zajednice “Ivo Andrić” na Limanu 4 – građani bili protiv.

– Uzimajući samo u obzir da nisu konsultovali građane i mesne zajednice prilikom donošenja predloga plana, sami su doprineli ovakvoj atmosferi u javnosti koja se stvorila. Građani poručuju da je prošlo vreme neurbanističkog građenja, gde je GUP naštimovan za pojedine investitore, gde se zelene površine pretvaraju u zgrade, a kao kompenzacija za to dodeljuju sportske terene pored nehumanih uslova za bavljenjem sportom.

Zbor je pokazao novu energiju kod građana da preuzmu sudbinu u svoje ruke, na način tako što su rešili da aktivno učestvuju u primedbama I rešenjima. Akcenat je na zdravom životu i okruženju. Shvatili su da je ovo zadnja prilika da podignu svoj glas i ne dozvole devastaciju ne malih neizgrađenih površina na Limanu 4 – ističe Predrag Milošević.

Njegov stav je da kada pričamo o investicijama – treba da pričamo o ulaganju Grada u zelenilo, igrališta, terene, parkinge.

– Nemoguće je da ne vide da ove stvari nedostaju gradu. Ako im je stalo do boljeg grada, prvo će slušati reč građana, pa tek onda investitora. Ovo im je prilika da pokažu da GUP nije namenjen investitorima. Liman 4 neće betonske zgrade, javne garaže koje će biti poluprazne, koncertne dvorane i osnovnu školu. Hoće parkinge, parkove, zelenilo, igrališta i terene. Liman 4 je ostao redak deo grada koji za to ima sve uslove – zaključuje za Luftiku Predrag Milošević.

Na zboru je upisano prisustvo 41. građanina, a moglo se primetiti da ih je ispred mesne zajednice bilo još – međutim, nisu mogli svi da uđu budući da prostorije nisu velike. Zbor je protekao u konstruktivnoj atmosferi, kakva i priliči jednom zdravom i civilizovanom društvu, a Limanci su uvek važili za etalon slobodoumnih građana.

Gradska uprava onemogućila Novosađane da odlučuju o svojoj sredini

Čitajte Luftiku na Google vestima

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

524 Shares
524 Shares
Share via
Copy link