Magazin Putovanja

U ovom gradu vladaju majmuni – otimaju hranu, napadaju ljude i žive kao prava banda

tajland
Foto: Lauren DeCicca / The Guardian

Azija kojoj ne možete odoleti…

Makakijima strpljenje nije vrlina. Obazrivo prate kretanja oko sebe i ugledaju li u nečijoj ruci kakvu zanimljivu hranu, kreću u napad. Nije im strano ni da posegnu u torbu turista i posluže se onim što im se učini zanimljivim.

Naravno, njihova meta je hrana, ali ne mogu sa daljine uvek proceniti šta je jestivo pa grabe i sunčane naočare, novčanike, bočice sa vodom… Kad shvate da njihov plen nije jestiv, prezrivo ga odbacuju na pod i idu dalje u lov. Dobrodošli u Lopburi, tajlandski grad kojim vladaju majmuni.

Ima ih oko 4.500, divljaju ulicama, stvaraju haos i nered i – prava su turistička atrakcija. Iako svesni da bi mogli ostati bez svoje užine ili nekog predmeta, turisti oduševljeno dolaze da vide populaciju makakija koja ovde živi vekovima, piše Putni kofer.

majmuni
Foto: Lauren DeCicca / The Guardian

Lokalci veruju da donose sreću, ali situacija je izmakla kontroli

Centralna lokacija u gradu je Pra Prang Sam Yod, poznatija kao Hram Majmuna. Hram je izgrađen u 13. veku na području okruženom gustom šumom. Ovo mesto je u početku bilo hinduističko svetilište, a kasnije je hram posvećen Budi.

Oko hrama je sa godinama niknuo grad, šuma je nestala, a majmuni su ostali. Sa šumom je nestao i njihov prirodni izvor hrane pa su vrlo brzo počeli da zavise od ljudi. Lokalcima nisu smetali, navikli su na suživot sa njima i verovali da su ovi dugorepi makakiji živi predstavnici hinduističkog boga Hanumana i simboli sreće.

Iako je majmuna oduvek bilo puno u gradu, njihov je broj eksplodirao nakon što je organizovan Festival majmuna 1989. godine, zamišljen kao turistička atrakcija, ali i način poštovanja za Jao Paw Phra Kana za kojeg se verovalo da čuva grad. I dok je suživot sa majmunima započeo uz verovanje da čuvaju grad, stvari su se u međuvremenu, malo je reći, izmakle kontroli.

Lokalno stanovništvo prodaje turistima grickalice za majmune i slatke sokove koje ovi posebno vole, no životinje dugog repa često će se same počastiti, ne birajući za čime će posegnuti. Kako bi malo uveli reda, ali i zaradili od turista, lokalci su napravili male praćke kojima teraju majmune kad oni navale na njihove štandove.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aoniyoshi.nara (@kei.2900)

Lokalne vlasti su tek 2018. godine počele sa praćenjem populacije majmuna. Od septembra 2020. godine u celoj je regiji izbrojano nešto više od 9.000 makakija, a u samom gradu njih 4.635.

Zbog korone nije bilo turista, majmuni postali agresivni prema lokalcima

Lokalci sada priznaju da je porast broja dlakavih suseda narušio kvalitet njihovog svakodnevnog života. Upadaju u domove u potrazi za hranom, njihov izmet zagađuje vodu…

Sa dolaskom pandemije i zatvaranjem zemlje za turiste, stvari su se dodatno pogoršale. Navikli na gozbu i poslastice koje su svaki dan dobijali od turista, majmuni su u tom nedostatku još agresivnije počeli da napadaju lokalce u potrazi za hranom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fabio Calvetti (@__olossolo__)

“Nestašica” je prošle godine dovela i do pravog obračuna majmunskih bandi!

Naime, na području grada su tri glavne grupe majmuna i nekoliko manjih te svaka kontroliše određeno područje.

“Rat” je izbio zbog boce slatkog kondenzovanog mleka koje su uočili kao potencijalni plen i u isto vreme navalili na osobu koja ga je nosila. To je preraslo u pravu majmunsku tučnjavu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aoniyoshi.nara (@kei.2900)

Lopburski makakiji obožavaju ljudsku hranu, posebno slatku, jer su na nju sa godinama navikli. No, naravno da za njih ona nije dobra.

Osim što im trunu zubi, navodno se zbog ove vrste ishrane brže razmnožavaju. Zato je sada u toku velika kampanja za sterilizaciju majmuna kako bi se njihov broj doveo na podnošljiv nivo, ali proces je spor i mogao bi trajati godinama.

Jovana iz ZR istražuje mozak divljih majmuna, doktorantkinja je neuro nauka sa samo 26 godina

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link