Magazin

Jovana iz ZR istražuje mozak divljih majmuna, doktorantkinja je neuro nauka sa samo 26 godina

jovana maksić
Foto: Zrenjanin.rs

Mlada naučnica iz Zrenjanina, Jovana Maksić, doktorant je iz oblasti medicinske neuro nauke, koja kao samostalna oblast ne postoji u Srbiji. Završila je Njujorški univerzitet u Šangaju, a potom studije nastavila u Pragu i Njujorku.

Doktorsku disertaciju priprema u Frankfurtu, na “Ernst Štruman” institutu, delu Maks Plank sistema u oblasti istraživanja te nauke koja u Srbiji postoji samo u okviru neuromedicine i neurologije i ne egzistira kao samostalna naučna disciplina, prenosi Telegraf.rs.

jovana maksić
Foto: Privatna arhiva

Jovana je rođena i odrasla u Zrenjaninu, gde se školovala do drugog razreda gimnazije. Srednje obrazovanje završila je u školi “Ruđer Bošković” u Beogradu, otisnuvši se potom na studije u inostranstvu i naučne vode.

Posebno se do sada bavila istraživanjem ponašanja primata, malih divljih majmuna, u njihovom prirodnom okruženju, drugačijem u odnosu na simulirane laboratorijske uslove. To je činila na ostrvu Kajo Santijago u Portoriku, na kom od pre stotinak godina obitavaju majmuni poreklom iz Indije.

majmuni
Foto: Privatna arhiva

Boravak u rodnom gradu tokom božićnih praznika završava, pa je iskoristila priliku da, zajedno s momkom iz Francuske, poseti Gradsku kuću, na poziv gradonačelnika. Razgovarali su o mnogim temama, između ostalog i o tome kako Jovanin primer i put kojim je pošla može pozitivno delovati i motivisati mlade ljude da učine nešto slično.

Iako joj je tek 26 godina, Jovana se može podičiti ozbiljnom biografijom i referencama, a naučno-istraživačkim radom bavila se na univerzitetima u Šangaju, Berlinu i Njujorku.

jovana maksić
Foto: Privatna arhiva

Između ostalog, stažirala je tokom 2016. godine i u Opštoj bolnici “Đorđe Jovanović” u Zrenjaninu, u okviru pedijatrijske neurologije EEG laboratorije, gde je asistirala pri kliničkim EEG snimanjima i prijemu pacijenata koji pate od epilepsije.

Izvor: Telegraf.rs

Srpska naučnica Nataša Todorović otkrila auto-put kroz Sunčev sistem

Share via
Copy link