Magazin Putovanja

Šarmantni gradić na jugu Italije nudi 30.000 € da se tamo preselite (FOTO)

presicche
Foto: Roberto Mikoćo

U želji da oživi svoj sve prazniji centar, još jedan idilični gradić na jugu Italije nudi ljudima 30.000 evra da kupe kuću i usele se u nju.

S obzirom na to da su cene nekretnina tamo niske, ponuđeni iznos je dovoljan i da kupite i da renovirate neku od kuća u centru grada, piše Nova.rs.

Širom Italije svakodnevno se smišljaju ideje kako bi se privukli novi stanovnici: od prodaje trošnih kuća za „kusur“ do pristupačnih kuća odmah spremnih za useljenje. Živopisni grad Presiće je poslednji koji se odlučio za zanimljiv poduhvat.

Da bi učestvovali u projektu, podnosioci zahteva moraju da kupe jedan od stanova u gradu, koji su posebno obeleženi od strane gradskih vlasti i izgrađeni su pre 1991. Cene kuća počinju od 500 evra po kvadratu, što znači da svaka od kuća može takođe biti kupljena za manje od ponuđenog iznosa novca. Kako navode nadležni, 25.000 evra trebalo bi da bude dovoljno da se stan od 50 kvadrata kupi i eventualno renovira.

Finansije koje je grad dobio spajanjem sa manjom susednom zajednicom još neko vreme neće biti iscrpljene, tako da grad može da nastavi sa projektom još nekoliko godina.

Grad ima oko 9.000 stanovnika, a oko polovina njih živi u užem gradskom jezgru.

Kao i druge jeftine nekretnine u Italiji, te kuće su pre izvesnog vremena napustili njihovi prvobitni vlasnici. Pored cene, atraktivna je i lokacija, jer se grad nalazi na jugu Italije u blizini peščanih plaža i tirkiznog mora. Gradski zvaničnici se nadaju da će ta ponuda udahnuti novi život gradu, jer se njegovo stanovništvo iz godine u godinu smanjuje.

– U centru grada ima mnogo praznih kuća u kojima želimo da vidimo nove stanovnike, rekao je za gradski većnik Alfredo Palese.

– Sramota je videti kako se naš stari grad, pun istorije, prelepe arhitekture i umetnosti, polako prazni, dodao je on.

Prednost je, između ostalog, to što nove poslovne delatnosti imaju manji porez, a porodice sa decom dobijaju dečji dodatak.

Izvor: Nova.rs

Bajkovite kuće u Italiji koje se prodaju za 1€ ipak nisu tako jeftine, ovo su pravi troškovi!

Ekipa Luftike

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Primamljivo zvuči. Želim da se jednog dana preselim negde oko Mediterana, pa bila to Italija, Španija ili Grčka, nije mnogo važno. Ovo zvuči super, a gradić mi se, na prvi pogled sviđa. Vredi razmisliti, a onda spakovati stvari i otići, da stare dane dočekam na nekom mirnom i lepom mestu sa toplom klimom. Ipak, bojim se da u svemu tome ima neki zez!

83 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap