Lifestyle Magazin

Bajkovite kuće u Italiji koje se prodaju za 1€ ipak nisu tako jeftine, ovo su pravi troškovi!

Kada je izašla hit ponuda: kuća za 1 evro, u napuštenim selima Italije, svima je delovala neverovatno. Iako su lokalne vlasti imale za cilj da ožive selo, i postavljale neke određene, “jednostavne” uslove, ispostavilo se da ima još skrivenih troškova koji nisu poznati u prvi mah.

Naime, tokom 2019. italijanske lokalne vlasti su odlučile da nasele udaljene, napuštene gradiće i mesta, pa je krenula prodaja napuštenih kuća, kojima treba ulaganje, piše Telegraf.

Ovo je pozadina te priče.

Emigracija sa Sicilije započela je 1960-ih, kada je ostrvo pogodio snažan potres koji je uništio mnoge zgrade.

Šteta je bila ogromna, a stanovnici nisu odmah bili spremni da je saniraju i obnove svoje domove. Lakše im je bilo da se presele.

Dobili su odštetu od osiguravajućih društava, što je tada bila – jeftinija opcija.

Sambuki sve prazniji

Trend migracije iz sela u velike gradove datira od tad, a samo u gradu Sambuki se broj stanovnika smanjio za 30%, u poslednjih 70 godina.

U mnogim italijanskim ruralnim sredinama, stanovništvo je izuzetno staro, što se pokazalo i sada – tokom pandemije Covid-19.

Nekada dinamičnim i veselim selima – sada preti izumiranje. Mnogi svetski putnici su, međutim, već iskoristili priliku da kupe kuću za 1 evro, ali…

Najčešći kupci su Amerikanci i Skandinavci, željni tople klime.

Ova kriza je sada donekle pokvarila te planove Italijana, mada ljudi kuće kupuju i napamet, s obzirom na simboličnu cenu.

Ubrzo shvataju da to i nije baš tako, a o tome je pisao Biznis Insajder.

Zamke u koje upadaju kupci

Naime, kupci moraju priložiti kauciju ili početni depozit, zatim platiti putne troškove do objekta, a moraju i osigurati obnovu kuće.

Najskuplji deo u celom procesu je renoviranje, jer su kuće decenijama napuštene i potrebna im je kompletna obnova.

Osim toga, nije retkost da je za kuću zainteresovano više ljudi, pa se uspostavlja aukcija koja po pravilu dodatno podiže cenu.

Dakle, puna cena, koja uključuje obnovu i druge troškove, obično bude oko 60.000 evra, što je inače još uvek fer cifra za kupovinu vikendice na Siciliji.

Prelepo grčko ostrvo nudi kuću, zemlju i 500 evra mesečno svakom novom doseljeniku

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

422 Shares
422 Shares
Share via
Copy link