Magazin Srbija

Policajac koji je priznao krivicu za Savamalu optužen za nelegalnu gradnju

Foto: Screenshot/KRIK

Šef smene u policiji, Goran Stamenković, koji je priznao krivicu za neodazivanje policije na pozive građana, povodom rušenja u Savamali 2016. godine, sešće na optuženičku klupu zbog nelegalne gradnje.

Optužnicu je podnelo Prvo osnovno javno tužilaštvo zbog sumnje da je učinio krivično delo gradnje bez građevinske dozvole, prenosi Insajder.

Optužni predlog za nelegalnu gradnju podnet po ubrzanom postupku

„Građani su podneli krivičnu prijavu protiv Gorana Stamenkovića, te je ovo tužilaštvo, nakon provera izvršenih preko nadležnih organa, sprovelo dokazne radnje i Prvom osnovnom sudu u Beogradu podnelo optužni predlog Gorana Stamenkovića zbog sumnje da je učinio krivično delo građenje bez građevinske dozvole“, dodaje se u odgovoru Insajderu.

Imajući u vidu da se radi o takozvanom ubrzanom postupku, optužnica se pravno naziva optužni predlog.

Prema Krivičnom zakoniku, Stamenkoviću preti kazna zatvora od šest meseci do pet godina i novčana kazna.

Insajder podseća da je Stamenković u javnosti poznat kao jedini do sada osuđen u slučaju nelegalnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici 2016 godine. On je 2018. godine priznao krivicu i nagodio se za to što se policija nije odazvala na pozive građana.

Dobio je uslovnu kaznu zatvora od pet meseci, što predstavlja kaznu znatno blažu od predviđene zakonom i na taj način mu je omogućeno da ostane u radnom odnosu u MUP-u do penzije.

Manje od šest meseci nakon priznanja, Goranu Stamenkoviću je legalizovan objekat koji je izgradio u Mirijevu, videlo se iz dokumentacije koju je objavio N1.

I na taj način slučaj Savamala trebao je biti zatvoren.

Optužbe o mogućoj trgovini uticajem arhivirane nakon tri meseca

Ipak, 2020.godine protiv Gorana Stamenkovića podneta je krivična prijava zbog nelegalne gradnje ali ovog puta u vezi sa drugim objektom, u istom dvorištu. On tada, kako je nedavno preneo NIN, odlučuje da Prvom osnovnom tužilaštvu ispriča, kako kaže, šta se sve dešavalo u pozadini slučaja Savamala.

U iskazu Stamenkovića, u koji je NIN imao uvid, on je rekao da su njemu visoki funkcioneri policije, među kojima su Dijana Hrkalović i Veselin Milić, obećavali legalizaciju nelegalnog objekta ako preuzme krivicu u ovom slučaju, pa i da su mu nakon toga, uz pomoć funkcionera gradskih vlasti, legalizovali deo ulaza zgrade.

Sve ovo Stamenković je ponovio dve godine kasnije, pre mesec dana u intervjuu KRIK-u i BIRN-u.

Iskaz Gorana Stamenkovića sa ozbiljnim optužbama o mogućoj trgovini uticajem, Prvo osnovno tužilaštvo prosledilo je krajem 2020 godine. Višem javnom tužilaštvu. Ono ga je međutim, kako je nedavno otkrio Insajder, bez ikakve istrage i saslušanja, i samo tri meseca od dobijanja ovog iskaza, arhiviralo.

Da policija u noći rušenja Savamale nije radila ono za šta je plaćaju svi građani, otkrila je kontrola Zaštitnika građana samo nekoliko dana od nelegalnog rušenja i objavila izveštaj u kome su prikazani i transkripti razgovora dežurnih operatera sa građanima te noći.

Ipak, uprkos izveštaju u kom su izneti dokazi da je policijskim službenicima u noći rušenja naloženo da ne postupaju po prijavama građana i da po naređenju od „vrha policije“ građane preusmere na Komunalnu policiju, osuđen je samo dežurni šef službe tog dana.

Izvor: Insajder.net

Vučić o rušenju „straćara“ u Savamali: Žao mi je što lično nisam seo u bager

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

108 Shares
108 Shares
Share via
Copy link