Srbija Vesti

Stari godišnji odmor iz 2021. možete iskoristiti i sledeće godine uz ova 3 uslova

rad u fabrici
Foto: arhiva MIC

Vlada Srbije donela je novu preporuku poslodavcima u pogledu korišćenja godišnjih odmora iz 2021. godine.

Preporučuje se poslodavcima da zaposlenima koji nisu koristili odmor za 2021. godinu omoguće da taj odmor iskoriste u ovoj godini, ili da prvi deo, u trajanju od najmanje dve nedelje neprekidno, iskoriste zaključno sa 31. decembrom 2022. godine, a preostali deo zaključno sa junom 2023. godine.

Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja potvrdilo je da se ova preporuka odnosi samo na one zaposlene koji nisu koristili pripadajući odmor zbog:

  • prirode posla u vanrednim okolnostima usled epidemije koronavirusa
  • privremene sprečenosti za rad usled zaražavanja
  • ili su bili u kućnoj izolaciji u skladu sa zakonom.

Ovo pravo radnika ostavljeno je da bude dogovor između poslodavca i radnika, ali neki zakon se ipak mora poštovati.

Zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu to pravo može biti uskraćeno ili se zameniti novčanom nadoknadom, osim u slučaju prestanka radnog odnosa.

Naknada zarade za vreme korišćenja godišnjeg odmora utvrđuje se u skladu sa Zakonom o radu, u visini prosečne plate u poslednjih 12 meseci rada, s tim da ta naknada ne može biti manja od minimalne zarade.

S druge strane, za vreme korišćenja odmora zaposleni ostvaruje pravo na naknadu zarade u visini prosečne mesečne zarade u proteklih godinu dana.

Ukoliko radnik smatra da su mu prava iz radnog odnosa povređena, može se obratiti nadležnoj inspekciji.

Podsećanja radi, prema Zakonu o radu, zaposleni ima pravo da koristi godišnji odmor u dva dela, osim ako sa poslodavcem ne dogovori korišćenje godišnjeg u više delova.

Prvi deo godišnjeg odmora koristi se tokom dve radne nedelje neprekidno u toku kalendarske godine, a drugi deo najkasnije do 30. juna naredne godine.

Oni koji nisu iskoristili svoj godišnji odmor u toku kalendarske godine (porodiljsko odsustvo, odsustvo radi nege deteta i dr.) imaju pravo da taj odmor iskoriste do 30. juna naredne godine.

Izvor: Blic, Telegraf

Novi portugalski zakon o radu je najgora noćna mora srpskog šefa

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

34 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap