Svet Vesti

Novi portugalski zakon o radu je najgora noćna mora srpskog šefa

portugal zakon o radu

Zahvaljući novom zakonu o radu poslodavci u Portugalu biće novčano kažnjavani ukoliko sa zaposelnima budu kontaktirali van radnog vremena, nebitno da li je u pitanju telefonski poziv, sms poruka, ili e-mail.

Set novih mera kolokvijalno je prozvan „pravo na odmor“.

Ovaj potez je deo promena čiji je cilj da se poboljša ravnoteža između privatnog života i posla, a kao odgovor na ekspanziju rada od kuće u toj zemlji.

Kompanije sa više od 10 zaposlenih mogle bi da se suoče sa novčanim kaznama ukoliko budu kontaktirale zaposlene van radnog vremena, navodi BBC, a prenosi N1.

Takođe, jedan od novih propisa dozvoljava zaposlenima koji imaju decu da rade na daljinu.

Roditelji će moći da rade od kuće neograničeno, i neće morati da traže unapred odobrenje od svojih poslodavaca, dokle god im dete ne napuni osam godina.

A kompanije će, takođe, morati da plaćaju onima koji rade od kuće račune za struju i internet.

Uključene su i mere koje se tiču toga kako se mogu osećati radnici koji rade od kuće, te se od kompanija očekuje da organuzuju regularne sastanke licem u lice.

Međutim, neke elemente ovog paketa nije odobrio portugalski parlament, uključujući i „pravo da se isključe“, koje bi omogućilo zaposlenima da u toku radnog vremena ne rade posao satima.

Portugalska ministarka rada i socijalne sigurnosti Ana Mendez Godinjo rekla je prošle sedmice na konferenciji u Lisabonu da „rad na daljinu može da promeni igru“, ali da njegovo povećanje treba da bude regulisano.

Takođe se nada da će ova pojačana zaštita radnika privući više stranaca u zemlju.

„Smatramo Portugal jednim od najboljih mesta na svetu za digitalne nomade i radnike na daljinu da izaberu da u njemu žive, želimo da ih privučemo u Portugal“, kazala je Godinjo.

Portugal već ima šemu privremene boravišne vize, namenjene privlačenju preduzetnika i frilensera. Portugalsko ostrvo Madeira ima „digitalno nomadsko selo“ sa besplatnim wifi i opremljenim kancelarijama.

Nekoliko drugih zemalja je predstavilo tzv. „digitalne nomadske vize“, nasuprot standardnim turističkim vizama, uključujući i Barbados i Hrvatsku.

Portugalski admiral isterao političare, pobedio antivaksere, a koronu bacio na kolena

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

32 Shares
Share via
Copy link