Magazin

Domaćinstva koja su laste izabrale mogu da osvoje tonu kukuruza!

lasta

Ukoliko u svom domaćinstvu imate bar jedno aktivno gnezdo seoskih lasta, možete biti učesnici jednog zanimljivog konkursa, pod nazivom – “Domaćinstvo koje su laste izabrale“.

Prijavljivanje je otvoreno do ponedeljka, 15. juna, a to neobično nadmetanje već četvrtu godinu organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Izbor domaćinstva sa najviše lasta zapravo je način da se skrene pažnja na mala seoska domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način i zahvaljujući čijoj pažnji i ljubavi seoske laste i dalje opstaju na našim prostorima.

A svojim nepogrešivim instiktom, jedno takvo mesto laste su izabrale i na severu Banata. Na salašu u blizini Kikinde, svile su čak 12 gnezda, a jedno tik iznad ulaznih vrata.

– Pošto baš na ulaznim vratima imamo jedno gnezdo mnogo sam se obradovala kada sam ih videla. U stvari, tada sam shvatila da ih ima mnogo i da su se nekako ponovo vratile, što me je vratilo u detinjstvo i mladost – rekla je Jasmina Subin.

Savremeni način poljoprivredne proizvodnje i zamiranja stočarstva uslovili su gotovo nestanak populacije seoskih lasta.

Upravo brojnost lasta najbolji je pokazatelj kako čovek utiče na prirodu.

– I onda se posle čudimo što nema lasta, što nema ovo, što nema ono… E, zato nema, što jednostravno nemamo sluha ni za životinje, ni za prirodu uopšte, ni za šta. A sve to funkcioniše perfektno – saopštio je Oto Kriš.

Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni do 21. juna, a domaćinstvo koje seoske laste najviše vole, biće nagrađeno pobedničkim priznanjem i tonom kukuruza.

I bez obzira koje će domaćinstvo poneti tu laskavu titulu, veći broj lasta iz godine u godinu značiće da je cilj ostvaren.

– Tačno, nebitno je koliko će nas biti, ko će pobediti, ali je važno da svi obratimo pažnju da ta mala stvorenja postoje i da traže našu zaštitu. Da im stvarno treba pružiti pažnju. Sa malo ćemo učiniti mnogo. Baš sam se obradovala lastama – izjavila je Subin.

Malena ptica pevačica svake godine prevaljuje hiljade kilometara od podsaharske Afrike, gde zimuje, do Srbije gde se gnezdi. To gnezdo od blata i slame, taj pravi mali neimarski poduhvat, simbol je života.

Laste su se vratile.

Prijavni formular popunite OVDE.

Klepetan se opet vratio Malenoj, a svi su mislili da je uginuo

Izvor: RTV

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


23 Shares
Share via
Copy link