Magazin

Komšinica Nada umrla pre 24 godine, ali ko je pita – da glasa mora! (FOTO)

pozivi za glasanje
Foto: printscreen/Twitter

Stranka slobode i pravde pozvala je sve stanare i upravnike stambenih jedinica da prijave fantomske stanare i provere da li je došlo do krivičnog dela zloupotrebe u susret izborima 3. aprila.

Povod za ovaj poziv su sve češće objave građana, koji ukazuju na gomile poziva za glasanje ljudima koje nisu ranije viđali, kao i na pozive koji masovno stižu preminulima.

Član koalicije „Moramo“, Dobrica Veselinovič navodi da je broj prijava koji su dobili od građana – uznemirujuć.

– Smatramo da je sve što se dešava alarmantno i da je izborni proces doveden u pitanje. Ovoliki broj prijava je indikativan. Naš pravni tim je u pripravnosti i trenutno utvrđujemo sve okolnosti, nakon čega ćemo javnost obavestiti o daljim koracima – kaže Veselinović.

U međuvremenu, srpski kutak Tvitera je zatrpan neverovatnim svedočanstvima, koja potvrđuju samo jedno – izborna krađa je već u toku.

„Danas sam saznao da u našem stanu, pored mačke Flekave, Ljilje i mene, živi još jedna osoba, koja je dobila poziv za glasanje“, napisao je akademik Dušan Teodorović na svom Tviter profilu.

Građani su neretko zaticali pune poštanske sandučiće poziva za glasanje.

Stanari Krunske ulice na Vračaru pronašli su sedam poziva za glasnje ljudima koje ne poznaju.

Posmatračka misija CRTA, povodom javnih objava i poziva građana da na njihove adrese stižu pozivi za glasanje za predstojeće izbore za nepoznate ili preminule osobe, zahteva od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da hitno razjasni ove slučajeve, kako bi se sprečilo dodatno urušavanje poverenja građana u izborni proces.

„Ćutanje nadležnih institucija u ovakvim situacijama, posebno sedam dana pred izbore, može samo da produbi sumnje u integritet izbornog procesa, posebno imajući u vidu podatak da 20 odsto građana pogrešno veruje da se može glasati samo uz poziv“, navodi se u saopštenju Crte.

CRTA zahteva od ministarstva da razjasni slučajeve fantomskih listića

Posmatračka misija Crte je pre raspisivanja izbora uputila zahtev Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave da se na sajtu ministarstva omogući biračima i da izvrše pregled prijavljenih birača na svojim stambenim adresama. Takođe, Crta je predlagala i nezavisnu reviziju biračkog spiska, po međunarodnim standardima, kojom bi se tačno utvrdilo stanje biračkog spiska, što je početni korak ka njegovom definitivnom sređivanju. Dodatno, Crta je predlagala i da se preciznije uredi način dostavljanja poziva za glasanje.

Nažalost, ovi predlozi nisu naišli na pozitivan odgovor nadležnih, navodi se iz te organizacije.

„I pored svega navedenog, Posmatračka misija Crte smatra da će od izuzetnog značaja biti striktna i dosledna primena procedura na biračkim mestima na dan glasanja 3. aprila (od utvrđivanja identiteta birača, korišćenja UV lampe i spreja..) za šta će biti odgovorni članovi biračkih odbora.

Takođe, podsećamo građane da na sajtu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu što pre provere da li su upisani u birački spisak i na kom biračkom mestu glasaju. Ukoliko neki podatak nije tačan, do srede 30. marta u ponoć mogu da pošalju Ministarstvu (poštom, lično ili preko lokalnih samouprava) zahtev za promenu podataka u biračkom spisku, očitanu ličnu kartu ili drugi dokaz kojim se pokazuje tačnost podatka čija se promena traži. Ministarstvo ima rok od 24h da odgovori na ovaj zahtev i da izvrši promenu u Jedinstvenom biračkom spisku“, navodi se u saopštenju Crte.

Dodaje se da građani mogu od Ministarstva unutrašnjih poslova da traže imena osoba koje su prijavljene na njihovoj adresi.

„Zahtev da se dobije informacija ko je sve prijavljen na adresi potrebno je da podnese lice koje je vlasnik stana, odnosno kuće. Ukoliko se ispostavi da je na adresi građana prijavljen neko za koga oni nisu znali, građani mogu da pokrenu proceduru za pasivizaciju adrese nepoznatog lica“, navodi Crta.

Prijvite fantomske stanare!

Postoji i način kako i vi možete učestvovati u borbi protiv ove vrste izbornih nepravilnosti. Na sajtu Stranke slobode i pravde možete preuzeti dva formulara, jedan za prijavu vlasnika stanova i drugi za prijavu upravnika stambenih jedinica.

U formular je neophodno uneti lične podatke, adresu i razlog obraćanja, a zatim i popisati lica koja prijavljujete. Kao dokaz se prilaže izvod iz katastra i otšampana strana sa elektronskog katastra sa današnjim datumom.

Zatim, dopise o odjavi navedenih lica prosleđujete lokalnim policijskim stanicama i opštinama, sa molbom da provere da li je došlo do krivičnog dela zbog takve prijave. Iz ove stranke poručuju da su polednjih dana dobijali pozive od uznemirenih građana da njihove adrese stižu glasački listići na imena lica koja nikada nisu živela kod njih u zgradi ili u njihovim kućama.

Vučićev vinar bez tendera dobio posao nabavke glasačkih listića i inkasirao 900.000 evra

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

505 Shares
505 Shares
Share via
Copy link