Balkan Vesti

Gitarista Hladnog piva i još 7 osoba uhapšeno u Zambiji zbog problema sa usvajanjem kongoanske dece

hladno pivo gitarista
Zoran Subošić, foto: Nera Simic/Cropix

Zambijska policija uhapsila je 7. decembra četiri para iz Hrvatske, koji su planirali da usvoje decu iz Konga, saznaje Jutarnji list.

Osam građana Hrvatske, potvrđeno je u hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, još se nalaze u pritvoru.

Uhapšeni su 44-godišnji Damir Magić i njegova 45-godišnja supruga Nadica, gitarista Hladnog piva Zoran Subošić i njegova supruga Azra Imamović Subošić, zaposlena Ustavnog suda, zagrebački veterinar Ladislav Peršić sa suprugom Aleksandrom, te poznati aktivista za ljudska prava Noah Kraljević i njegova supruga Ivona.

Prijatelji uhapšenog gitariste nezvanično su kazali Jutarnjem kako su on i supruga planirali da usvoje dete iz Afrike, te su pre nekoliko nedelja otišli po njega. Vest da su uhapšeni ih je šokirala.

Zambijski mediji prenose izjavu policijskog komandira pokrajine Koperbelt, Pisvela Mvembu, koji je rekao da su imigracioni službenici na aerodromu Simon Mvansa Kapvepve uhapsili četiri para hrvatskog porekla nakon dojave koju su dobili, te da dokumenti o usvajanju koje su izdale kongoanske vlasti izgledaju kao da su falsifikovani. Zato u saradnji s kolegama iz Konga proveravaju autentičnost dokumentacije o usvajanju.

Jedno dete staro je godinu i tri meseca, a ostalo troje imaju po tri godine.

Iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske kažu kako su građani Hrvatske još u pritvoru, da se sprovodi istraga, te da još ni za šta nisu optuženi. Pritvoreni su, dodaju, zbog sumnje u valjanost dokumentacije o usvajanju.

“Očekuju se odluke zambijskih vlasti. Proverava se legalnost postupka usvajanja”, potvrđuju Jutarnjem u hrvatskom ministarstvu.

Izvor: Jutarnji list, N1

Usvojila dečaka i otkrila da je to njen sin koji je nestao pre 10 godina

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
90 Shares
Share via
Copy link