Magazin

Gestovi kojima ćete tokom praznika obradovati vaše zaposlene

proslava-u-firmi-prskalice-sampanjac

Praznici, posebno novogodišnji i božićni, su pravo vreme da darujete svoje zaposlene i pokažete im koliko su vam važni i koliko cenite njihov trud i zalaganje. To možete učiniti na mnogo načina. 

Naravno da su novčani bonusi jako popularni, ali ponekad ni oni nisu najbolje rešenje, posebno ako želite da stvorite dobar tim. Ne kažemo da ih ne treba davati, već da postoji puno drugih načina pomoću kojih se možete zahvaliti vašim saradnicima i zaposlenima. 

Osećaj iskrene zahvalnosti i brige za ljude koji rade sa vama i za vas je ključni deo stvaranja dobrog radnog okruženja i jakog tima.

Postarajte se da kao dobar šef predstavite vašu firmu kao najbolje mesto za rad. Obezbedite radnicima dobre uslove rada i posao zbog kog ih neće zanimati da traže drugo radno mesto.

Praznici su samo jedan vremenski period u toku godine kada biste vašu želju da stvorite bolje radno okruženje u firmi mogli da naglasite. 

Predstavljamo vam četiri načina kako da obradujete svoje zaposlene tokom novogodišnjih praznika. 

Pošaljite im personalizovane čestitke i poklone

Čak i čestitka koja je svojeručno potpisana od strane menadžera može jako puno značiti članovima vašeg tima. Na taj način stavićete im do znanja koliko su vam važni i koliko poštujete to što predano obavljaju svoj posao. 

Pritom, obratite pažnju da ne budu sve čestitke ili pokloni isti. Razmislite o personalizaciji zahvalnica i nagrada.

Na primer, možete omogućiti zaposlenima da sami odaberu svoj poklon, koji bi im rad za vašu firmu učinio prijatnijim.

To ne moraju biti predmeti isključivo vezani za kancelariju, već i one stvari koje zaposlenima mogu biti od koristi i kod kuće. 

Laptopovi su zlatni standard, ali za manje firme to je prilično velika investicija. Zato svojim zaposlenima koji ponekad rade i od kuće možete ponuditi da biraju između podmetača za noge, postolja za laptop ili eksternog hard diska.

Takođe, i rančevi sa logom vaše firme mogu biti odličan poklon. Možete odabrati torbe za laptopove, ali i klasične rančeve koje će vaši saradnici nositi kada idu da trening ili kada krenu na planinarenje.

Osim što će reklamni rančevi biti od koristi onima koji ih dobiju, predstavljaće i savršenu pokretnu reklamu za vaš brend. 

Ako znate šta članovi vašeg tima vole ili kojim hobijima se bave, to je još bolje. Tada im ne morate nuditi da izaberu “jedan od poklona”.

Osim što će se obradovati poklonu, uveriće se da vi daleko više znate o njima i mislite na njih nego što to možda na prvi pogled izgleda. 

Tako na primer, ako znate da neko od vaših zaposlenih voli da igra basket možete mu pokloniti originalnu košarkašku loptu.

Ili ako znate da neka vaša koleginica ide na fitnes, možete joj pokloniti prostirku za vežbanje, dok je za koleginicu koja voli da kuva idealan poklon neki manji kuhinjski aparat. Takođe, ako znate da neko od vaših zaposleni voli da čita, onda je knjiga odličan pokllon.

Organizujte prazničnu zabavu

Sve velike kompanije organizuju korporativne proslave Nove godine na koje se, kao po pravilu, zaposleni u velikoj meri odazivaju.

To znači da vole da se druže i da provode vreme zajedno i van radnog mesta. Pa zašto onda i vi ne biste organizovali malu zabavu za vaš tim?

Zabave i proslave zauzimaju značajno mesto kada je u pitanju tim bilding. Ne samo da ćete vašim saradnicima pružiti priliku da se opuste i druže, već ćete im se na taj način i zahvaliti za sav trud koji ulažu kako bi vaša firma uspešno poslovala.

Na vama je da odaberete vrstu zabave i možda tematiku ako to želite. U svakom slučaju, potrudite se da ona bude jedinstvena i da ostane u lepom sećanju vaših zaposlenih.

Naravno da na zabavu ne morate potrošiti brdo novca, ali dobro razmislite kakav tim imate i šta je to što je njihova zajednička crta, odnosno šta svi vole.

U tu svrhu možete potražiti i neke povratne informacije od njih. Dakle, bez obzira da li je vaša praznična proslava ručak sa dobrim roštiljem, večera u otmenom restoranu sa specijalitetima kuće ili jednostavno žurka u kafiću, uverite se da je sve dobro osmišljeno i isplanirano. 

Nemojte gledati baš na svaki dinar. Štaviše, poželjno je da baš tada ne štedite i da pokažete koliko vam je stalo do saradnika i prijatelja sa kojima radite na istom zadatku, poslovnom uspehu. 

Proglasite moratorijum na e-poštu nakon radnog vremena

Veliki broj menadžera i šefova i nakon radnog vremena, pa čak i vikendom šalje svojim zaposlenima elektronsku poštu.

Često se događa da traže i brz odgovor. I upravo je to jedan od problema na koji se kancelarijski službenici najviše žale.

Objektivno gledano, oni su plaćeni za osmočasovno radno vreme, pa se suzdržite da od njih tražite da rade i nakon što to vreme istekne, kad god je to moguće.

Zbog toga možete proglasiti moratorijum ili zabranu slanja poslovnih mejlova nakon završetka radnog vremena i vikendom.

Ako baš imate neku hitnu poruku, možete je poslati, ali da to bude svedeno na minimum i da odgovor ne očekujete istog trenutka, već možda onda kada vaš zaposleni dođe na posao. 

Ovaj mali gest će sigurno naići na odobravanje, pa čak i na oduševljenje vaših saradnika u timu, pogotovo ako ste ranije preterivali sa e-poštom nakon radnog vremena. To će biti pokazatelj da želite da stvorite bolje radne uslove za vaše zaposlene.

Ako ste u mogućnosti, dajte zaposlenima dodatne slobodne dane za novogodišnje praznike

Nova godina i dani koji joj prethode su vreme kada svi nekuda žure, pripremaju se za doček u restoranima ili za putovanje u neke od evropskih gradova.

Ono što im u tim trenutcima najviše nedostaje je upravo vreme koje bi iskoristili za bolju pripremu za doček ili put.

Pa ako ste u mogućnosti i ako želite da nagradite vaše zaposlene za uspešan rad u prethodnoj godini, dajte im dodatni slobodan dan ili čak dva. 

Time ćete im staviti do znanja da mislite na njih, da im se zahvaljujete na dobro urađenom poslu i da želite da tim tempom nastave i u novoj kalendarskoj godini. Sa druge strane, od njih ćete dobiti uzvratno poštovanje, ali i veću lojalnost. 

Ako razmišljate da li ćete stići da obavite sve poslove, možete isplanirati malo jači tempo rada. Tako biste poslove uradili na vreme a zaposlene nagradili slobodnim plaćenim danom.

Sigurno je da će se svi članovi vašeg tima obradovati ovakvom gestu i znati da cene ono što radite za njih.

Praznici su odlično vreme da pokažete svojim zaposlenima koliko ih cenite i poštujete.

Međutim, naš savet je da ne čekate samo Novu godinu ili Božić,već da to radite tokom cele godine. I ne morate to raditi samo kada su veliki praznici.

Zahvalnost i poštovanje obavezno pokažite i nakon nekog dobro obavljenog poslovnog projekta. Kompaniju ili firmu ne čine zgrade i mašine, već ljudi koji u njoj rade! 

Dragan Antić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link