Lifestyle Magazin

Knjige su na Islandu omiljeni poklon, a čitanje njihova najveća strast

island knjige

Dok se na Islandu sve prodavnice zatvaraju u 18h, knjižare su otvorene do 22h, neke čak i do ponoći. To i ne čudi s obzirom da je Island zemlja knjige i oni žele da njihov narod drugi narodi definišu kroz to koliko čitaju.

Zato je kod njih običaj darivanja knjiga na Badnje veče, nakon čega ostatak praznika Islanđani provedu u miru u noćnom čitanju najčešće uz šolju tople čokolade. “Jolabokaflod“ (Božićne poplave knjiga) je period kada se proda najveći broj knjiga.

Pred Božić u prodavnicama pored velikih stolova na kojima su knjige proze stoje jednako veliki stolovi na kojima su zbirke poezije. Nacija koja pesme ceni jednako kao i romane mora biti velika književna nacija.

To je zemlja i sa najviše pisaca po stanovniku, jedan od 10 Islanđana će za vreme svog života objaviti knjigu! Takođe i zemlja u kojoj se najviše kupuju knjige, u proseku osam godišnje po stanovniku, što je ukupno 2 i po miliona.

Ono što je najlepše u svemu jeste što i deca mnogo čitaju, što povećava njihov broj opažanja u minutu i razvija mnoge druge sposobnosti, pa Islandu sledi svetla budućnost.

Izvor: Facebook/Radioaktivni komarac

Ovaj čizburger star je 13 godina i poslednji je McDonaldsov proizvod prodat na Islandu

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link