Putovanja Srbija

Gde provesti vikend putovanje u Srbiji?

Putovanje autom

Želite na putovanje za koje vam nije potrebna velika svota novca na mestu koje nije daleko od vas?

Nakon naporne radne nedelje napokon je došao petak, završili ste s poslom i iako ste umorni imate želju da obiđete neko mesto koje duži vremenski period niste posećivali ili možda nikada niste bili na istom? Spakujte stvari i napravite sendviče za put – vikend može da počne!

Ukoliko ste i vi željni obilaska nekog lepog mesta za vikend, ovaj tekst će vam pomoći da odlučite na kojoj lokaciji ćete provesti svoje vikend putovanje. Pročitajte ga do kraja i saznajte koje su najprimamljivije opcije.

#1 Novi Sad – grad prepun prelepih restorana, prirode i graševina

Iako je naš glavni grad centar dešavanja, mnogo Beograđana voli da za vikend ode u Novi Sad, bilo da je u pitanju poseta prijatelju, obilazak zanimljivih restorana ili čak samo šoping na novom mestu. Ako pitate Novosađane koje im je omiljeno mesto za kupovinu u Novom Sadu, odgovori će uglavnom biti različiti.

Neki vole da posećuju lokalne butike u kojima su već upoznali sa vlasnicima, neki vole da odu u ateljee i salone lokalnih dizajnera, dok će se određeni broj ljudi ipak odlučiti za tržni centar. Drugi po veličini grad naše zemlje nalazi se na manje od 100km udaljenosti od našeg glavnog grada.

Iznenadićete se kako su cene određenih stvari, kao što je na primer taksi prevoz, dosta povoljnije nego u Beogradu, što je još jedan od razloga zašto je ovaj grad obožavan.

Pored prelepih restorana, kafića, butika i tržnih centara, zanimljive građevine i priroda jeste nešto što je glavni razlog posete ovog divnog grada. Pre svega, posetite Stari grad – mesto na kom se nalazi Gradska kuća, kao i spomenik Svetozaru Miletiću.

Tu su i Trg slobode sa crkom ‘’Ime Marijino’’, zatim Dunavski park i svima jako dobro poznata Petrovaradinska tvrđava.

#2 Đavolja varoš – prirodni fenomen Radan planine

Ukoliko odlučite da posetite Đavolju varoš, imaćete priliku da uživate u dva prirodna fenomena koje ona nosi sa sobom. U pitanju su poznate zemljane reljefne figure koje viđamo po slikama na internetu i izvore jako kisele vode s visokim stepenom mineralizacije.

Različiti oblici i dimenzije čak 202 figure koje se pružaju od 2, do čak 15 metara u visinu, čine ovaj spomenik prirode neverovatnim i jedinstvenim. Đavolja varoš je proglašena prirodnim dobrom od izuzetnog značaja, a bila je i kandidat za novih sedam svetskih čuda prirode.

Posetioci koji žele da obiđu ovu prelepu znamenitost koja se nalazi na Radan planini, obično biraju da prenoće na Kopaoniku ili u Kuršumlji.

Pogled iz automobila

#3 Palićko jezero – idealno porodično vikend putovanje

Za savršeno vikend putovanje sa decom možete slobodno odabrati Palić. Ovo jezero se nalazi na oko 8 kliometara od Subotice, te tokom posete istog, možete obići i ovaj naš prelepi severni grad.

Palićko jezero predstavlja najveće prirodno jezero kod nas, te spada u deo zaštićenog područja Park prirode Palić. Ukoliko volite ribolov i dobar ste pecaroš, obradovaće vas činjenica da je voda puna ribe.

Oni koji žele, mogu se biciklom provozati i tako uživati u prirodi ovog mesta. Takođe, dozvoljeno je i kupanje, pa je odlično za rashlađivanje tokom vrelih letnjih dana. Nakon svih tih aktivnosti, možete se sa decom uputiti u Zoološki vrt Palić, gde će vas sačekati preko 60 vrsta životinja.

Palić je svrstan među najlepša mesta za odmor u Srbiji kada se radi o vikend putovanima sa decom. Složićemo se da su jezera jeftinija zamena za more, tako da ćete moći podjednako lepo da se provedete.

#4 Bela Crkva – smatrana za najsunčaniji deo Srbije

Ako vaše vikend putovanje pada na leto, možete se bez razmišljanja odlučiti za posetu jezerima na teritoriji Bele Crkve, naselja južno-banatskog okruga. Bela Crkva se smatra za najsunčaniji deo Srbije pa je odlična lokacija za sve one kojima nedostaje more i obožavaju da se kupaju.

Među najpoznatijim jezerima u blizini nalaze se: Glavno, tj Gradsko jezero (koje je najpoznatije), a tu su i Vračevgajsko, Šljunkarsko i Šaransko jezero. Primetićete da neka od spomenutih jezera poseduju i uređenu plažu, te na takva jezera obično idu kupači, dok je Šaransko jezero namenjeno onima koji uživaju u pecanju.

Tokom ovog vikend putovanja biste mogli usputno da posetite i Deliblatsku peščaru, koja će vam, ako odete u Belu Crkvu, biti samo na oko 15 kilometara udaljena. Tako možete upotpuniti putovanje obilaskom Vršačke kule i Gradske kuće.

Ovo je bio naš spisak od nekoliko najzanimljivjih destinacija na koje možete otići ukoliko vam je potrebno vikend putovanje koje će vas opustiti. Nadamo se da vam je naš tekst bio od pomoći i da ste uspeli da nađete baš onu destinaciju koja vam se sviđa.

Želimo vam da se lepo odmorite i srećan vam put!

Predlog za septembarsko vikend putovanje: Osunčani Zlatar, termalni izvori, odlična klopa, veslanje…

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

32 Shares
Share via
Copy link