Lifestyle

Gde možete skakati padobranom u Novom Sadu?

Padobranstvo se na listi ekstremnih sportova visoko kotira. Namenjen je svima (osim deci mlađoj od 16 godina) koji su željni adrenalina i iskustva koji će pamtiti ceo život.

Tandem skok

Tandem skok je specifičan po tome što instruktor i učenik koriste isti padobran prilikom obavljanja skoka – na učenikova leđa je privezan instruktor. Ova vrsta padobranskog skoka ne zahteva nikakvu ozbiljniju pripremu. Instruktor će za manje od sat vremena dati najosnovniju obuku – šta vaš očekuje prilikom tandem skoka, kao i na ponašanje u avionu. Takođe vam nije potreno ni lekarsko uverenje.

Vožnja avionom traje 20-30 minuta, sve dok se ne dostigne visina od 3.000 metara. Najmanja visina sa koje se može skočiti jeste 1.200 metara. Slobodan pad traje 30 sekundi, a posle otvaranja padobrana u narednih 3-4 minuta nastavljate let i nezaboravno panoramsko razgledanje.

tandem-skok-padobranstvo

Obuka padobranaca

Obuka padobranaca uključuje sva terijska učenja o aerodinamici, meteorologiji, poznavanju padobrana, opereme i vazduhopova. Uče se razne tehnike od napuštanja aviona pa sve do prizemljenja. Potrebno je savladati celokupnu obuku kako bi se dobila dozvola za samostalne skokove. Pre izvođenja prvog skoka, učenik je obavezan da položi testove iz teorije koju je slušao.

Da bi padobranac mogao slobodno da skače mora da ispuni još nekoliko uslova. Potrebno je da bude osiguran i da ima lekarsko uverenje kao i godišnju članarinu u tom klubu. Da biste skočili potrebno je da imate više od 16 godina ili roditeljsku dozvolu ukoliko ste maloletni.

samostalni-skok-obuka-padobranac

Koja je cena skoka padobranom?

Tandem skok će vas u novosadskom padobranskom klubu “Skydive” koštati 150 evra. Poleće se sa aerodroma “Kikinda” do kojeg je prevoz obezbeđen, a troškovi prevoza su uračunati u cenu. Svaki skok se snima kamerom koja je prikačena na instruktora, a ukoliko želite da sačuvate uspomenu na ovaj nezaboravni trenutak potrebno je da doplatite još 25 evra. Snimak se može kupiti, ali i ne mora.

Skakanje padobranom u Aeroklubu “Novi Sad” trenutno nije moguće zbog preregistracije škole. Kako nam je rečeno, posle završenih formalnosti i u ovom aeroklubu biće omogućena ova aktivnost.

 Saznajte više o Crossfit treningu

Anita Čolak

komentar

Klikni da objaviš komentar

286 Shares
286 Shares
Share via
Copy link