Magazin

SRAMOTA: Gazde od radnika uzimaju 18.000 od 30.000 dinara minimalca

Sa računa mnogih radnika u Srbiji kojima je legao minimalac od 30.367 dinara, u džepove se slilo svega 12.000, jer su im gazde tražile deo novca!

Pojedini poslodavci dali su sebi za pravo da od minimalne zarade koju je država uplatila, za sebe uzmu 18.000 dinara, kao izgovor i opravdanje da će taj novac iskoristiti za plaćanje poreza i doprinosa za zaposlenog.

I nadležni i stručnjaci tvrde da je to nedopustivo i da je u pitanju prekršaj.

Na društevnim mrežama se razvila polemika oko moralnosti ovog čina. Gazde se uglavnom pravdaju činjenicom da nisu radile dva meseca a moraju da uplate doprinose i za to vreme.

Država im je, međutim, odložila tu naknadu i plaćaće je od 1. januara sledeće godine, i to na 24 rate. Bez obzira na taj trošak, u Ministarstvu finansija ističu da poslodavci nemaju pravo da zakidaju radnicima od uplaćenog minimalca.

– Novac dobijen po osnovu direktnih davanja poslodavci treba da isplate na tekuće račune zaposlenih – objašnjavaju u resornom ministarstvu.

– Prema tome, Uredba ne predviđa mogućnost da poslodavci zadrže deo novca, dobijenog po osnovu direktnih davanja, na ime plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih.

I knjigovođa Svetlana Živanović upozorava na to da uopšte nema dileme oko toga kome je novac namenjen.

– Poslodavci na namenski račun dobijaju 30.367 dinara, koje treba da prebace na tekući račun radnika – objašnjava knjigovođa Živanović.

– Nema ni govora o tome da bi zaposleni mogli da im vraćaju deo novca. Takvo ponašanje je čista zloupotreba i nedopustivo je.

Država je odlučila da privrednicima pomogne uplatom tri minimalne zarade za radnike, kao i odlaganjem plaćanja poreza i doprinosa.

Oni su mogli da se odluče da li će tu pomoć iskoristiti za mart, april i maj ili za april, maj i jun.

Stručnjaci napominju i da je vanredno stanje trajalo od sredine marta do početka maja, tako da su privrednici imali prekid rada od mesec i po, a država je izdvojila tri minimalca za njihove radnike.

Pomoć poslodavcima ogleda se u tome što oni nisu morali da daju taj novac za zarade zaposlenih.

Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije naglašava da su mogućnosti za manipulaciju vrlo male.

– Oni koji se čak i usude da se time bave biće lako otkriveni i sankcionisani – kaže naš sagovornik. – Apelujem da nam se svi oni koji su oštećeni obrate i ukažu na probleme. Dokle god postoji strah kod radnika da prijave gazde ništa se neće promeniti i njihovi društveno nehumani postupci će opstajati.

Trebalo je novac dati samo onima koji u prethodnom periodu nisu mogli da rade, a ne svima. Dobru želju i volju države, nažalost, neki poslodavci zloupotrebljavaju.

U Ministarstvu rada kažu da se inspekciji rada nisu obraćali zaposleni sa prijavama u kojima bi isticali ovaj problem.

Sve one koji imaju problem sa poslodavcem pozivaju da se obrate njima, ali i finansijskoj inspekciji Ministarstva finansija. Naglašavaju da se zarade isplaćuju na način i u rokovima propisanim Zakonom o radu i drugim zakonima.

– U skladu sa propisima zarada se sastoji od naknade za rad, vremena provedenog na radu, zarade po osnovu doprinosa zaposlenog na radu i drugih primanja po osnovu radnog odnosa. Ona, takođe, obuhvata i poreze i doprinose koji se plaćaju iz zarade – kažu u Ministarstvu.

Korona minimalac ne sme se prebaciti na račun firme, isključivo na lični

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Mi smo radili svaki dan, a kao plati amo dobili to sto je drzava dala, znaci poslodavac je ostvario cist ekstraprofit, tri meseca besplatne rasne snage.

240 Shares
240 Shares
Share via
Copy link