Lifestyle

Fotografija mladog Harisa Begića među najboljim u “Nacionalnoj geografiji”

Dvadesetogodišnji fotograf Haris Begić iz Sarajeva napravio je čuvenu fotografiju skakača Lorensa Lista na mostarskim skokovima koja je bila na naslovnici sajta “Nacionalne Geografije”.  Fotografska zajednica ovog prestižnog časopisa ju je izabrala za fografiju dana, a svrstava se u knjigu najboljih radova 2014. godine.  Harisovu fotografiju protesta je otkupilo Rojters, a objavio ju je „New York Times“, BBC i CNN. Ovaj mladi fotograf je ovim počeo da se bavi ovim sa 18 godina, a sada se priparema za prestižnu fotografsku akademiju u Holandiji.haris-2

Kako je nastala fotografija koja je objavljena u Nacionalnoj geografiji?

– Osmostruki skakač Lorens Listo je čovek koji ima tešku životnu priču. Ja sam ga fotografisao dok je skakao na mostarskim skokovima. Ta fotografija nije odmah doživela uspeh, pogotovo ne na domaćem tržištu, tek kasnije je objavljena u “Nacionalnoj geografiji” i proglašena za jednu od fotografija godine.

haris 5

Šta bi poručio mladim fotografima?

– Ni u Novosadskoj čaršiji ne postoji priča koja bi mogla da se fotografiše i napravi „bum“ u svetskoj fotografiji. Trenutno je previše nas koji sanjamo o nečemu većem, ali treba se posvetiti, treba biti poseban na bilo koji način. Sredina nije vredna.

Koji su ti planovi za budućnost?

– Sledeći cilj mi je da se upišem na prestižnu fotografsku akademiju u Holandiji, koja je treća po kvalitetu u svetu. Ukoliko uspem da završim ovu akademiju to će mi otvoriti mnoga vrata.

Na šta si najviše ponosan u tvojoj karijeri?

– Ni na šta u svojoj karijeri nisam ponosan, jer vidim da me nakon završene akademije u Holandiji čeka svetla budućnost posle koje će sve što sam do sada postigao pasti u zaborav.

Kako se pripremaš za holandsku akademiju?

-Trenutno spremam prijemni, a jedna od tema mi je kako je internet ubio zabavu. Fotografišem mlade koji koriste internet dok su u društvu, a fotografije pravim telefonom, kako bih pokazao da sam i ja deo tog sveta u kome je internet ubio zabavu.

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
102 Shares
102 Shares
Share via
Copy link