Magazin

Austrijski profesor o dočeku srpskih odbojkašica: Slavlje uz nacionalističko smeće

tijana
Foto: Uroš Arsić / Mondo

Poznati luksemburški profesor Austrijanac Florijan Biber, koji se bavi izučavanjem Balkana i različitih etniciteta i nacionalizama na ovim našim prostorima, imao je neprimeren komentar na proslavu i slavlje naših zlatnih odbojkašica “na balkonu” nakon velikog uspeha na Svetskom prvenstvu.

Biber je u tekstu pesme „Veseli se srpski rode“, koju su pevale naše zlatne devojke, video „nacionalističko smeće“ pokušavajući da uvredi i ponizi najbolju ekipu na svetu u ovom trenutku.

„Ono kada slavite sportski uspeh nacionalističkim smećem“, napisao je profesor Biber.

Iako u pesmi nema poziva na nasilje, mržnju niti smrt ili patnju bilo kojeg naroda, pojedinca niti nacije, on je upravo insinuirao jedan takav kontekst gde ga nema. Pesma nema bilo kakvih negativnih premisa već ima taj rodoljubivi karakter koji se nekome može sviđati, biti deo njegovog stila i ukusa, ali ne može biti predmet prezira jednog Austrijanca koji veruje da je doktoratima i knjiškim redovima iz raznoraznih tendencioznih studija „popio“ svu pamet sveta.

florijan-biber04-1024x639
Foto: Screenshot/Youtube/Bayerischer Rundfunk

U komentarima je pokušao da malo ublaži stav rečima da nije jasno je li publika započela sa pevanjem te, za njega, sporne pesme ili reprezentativke, ali i dalje vidi problem u tome što se jedan „sportski uspeh slavi pesmom koja je nacionalistička i fokusira se na Kosovo na taj način“.

Nacionalni tim odbojkaške reprezentacije Srbije slavio uz narodnjake? Zaista, kakva vest. Što se tiče ukusa, pa ni mnogima se nije svidela proslava zbog Ace Pejovića, niti ranije proslave košarkaša i onog seljačkog hita “Koktel ljubavi” Nedeljka Bajića Baje. Bože me sačuvaj i dan danas.

Malo smo mi Balkanci i Sloveni komplikovaniji nego što vi Germani mislite, koliko god da to često ide isključivo na našu štetu.

Nije Srbija taraba da se na nju svaki napaljenko zaleti sa perverznim stavovima niti da svaki pas na nju podigne nogu.

Pitanje je uz šta je po Biberu dozvoljeno našem narodu da slavi? Igra rokenrol cela Jugoslavija? Lili Marlen? Pa kad su vaši profesori, političari, filozofi i vojni stručnjaci ceo jedan vek pokušavali i na kraju uspeli da razvale tu Jugoslaviju, da iz nje carskim rezom porode nekoliko novih država i nacija, onda sada gledajte i uživajte kako svako svoga konja hvali.

Da je u pitanju Baja Mali Knindža ili Marko Perković Tompson u Hrvatskoj ništa se ne bi moglo prigovoriti komentaru dotičnog profesora. Ovako, godine studiranja i naučnog rada očigledno nisu omogućile Florijanu Biberu da dobije pravi uvid u mentalitet srpskog naroda, već donosi zaključke na osnovu Gugl prevodioca.

To što je austrijska nacistička prošlost dovela do toga da im danas u internacionalnom društvu svi mogu začepiti usta na pomen nacionalnih obeležja Austrije ili Nemačke, nije moguće porediti sa drugim narodima i njihovom istorijom.

Neka profesor iz razonode pogleda „The Redeem Team“, film o osvajanju Olimpijskih igara 2008. godine Amerikanaca na čelu sa Kobijem Brajantom, Lebronom Džejmsom i Dvejnom Vejdom.

Neka pogleda kako ih je trener Majk Križevski vodio kod ratnih veterana iz Iraka da bi dobili taj nacionalni, čak ekstremno nacionalistički i ratnički elan pred jedno važno sportsko takmičenje.

Nacionalizam države Izrael je takođe vrlo zanimljiv. Italije. Rusije. Ukrajine. Nemačke. Holandije. Austrije.

Nacionalizam nije šovinizam. To je profesore vrlo važna lekcija.

Odbojkašice Srbije uradile nešto što nikada pre nije viđeno i zaslužile da im se pokloni cela zemlja

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

79 Shares
Share via
Copy link