Magazin Novi Sad

Firmama iz Srbije koje su radile na Promenadi Rumuni duguju 2 miliona evra

Podizvođači i dobavljači iz Srbije koji su radili na izgradnji tržnog centra “Promenada” još uvek čekaju da im za njihove radove i proizvode bude plaćeno, a zbog toga najavljuju i mogućnost protesta.

Kako saznaje 021, izvođač radova “P.A.B. Company” u Vršcu, inače ogranak istoimene firme iz Rumunije, duguje različitim firmama iz Srbije ukupno oko dva miliona evra. Kako navode predstavnici pojedinih kompanija, dugovi za smeštaj, hranu, materijal i radove iznose i po nekoliko stotina hiljada evra po firmi.

Pale prve tužbe

Najviše novca duguje se kompaniji “Elkoms” iz Beograda. Zbog duga koji dostiže 600.000 evra, ova kompanija tužila je P.A.B, ali kako za 021 kaže Slobodan Tošović, direktor Elkomsa, iako su sigurni da imaju pravo, ne veruju mnogo u pozitivan ishod suđenja.

“Imali smo pripremno ročište u Privrednom sudu u Pančevu, sad ide prvo veštačenje. Izvođač se na sudu brani tvrdnjom da radovi nisu kvalitetno izvedeni. Plašimo se da će to da se odugovlači u nedogled, pa da će oni da ugase firmu, pa ćemo ostati bez ičega. Mi poslujemo skoro 25 godina, transparentno i cenjeni smo u našim krugovima. Za ovih 25 godina, ovo je jedan od većih problema koje smo imali”, navodi Tošović.

Rođenje Promenade i smrt Spensa u 10 surovih slika

On za 021 objašnjava da je “P.A.B. Company” izvedene radove “manje više uredno” plaćao sve do maja 2018. godine, ali da su od tada obustavljena sva plaćanja. Kako objašnjava, oni su ipak nastavili da rade “verujući u načelo savesnosti”, ali su obustavili radove na reparaciji, jer je finansijska situacija u kojoj su već tada bili bila “katastrofalna”

“Elkoms” je izgradnji “Promenade” imao dnevno angažovano po 180 ljudi. Kako kažu, oni su svoje obaveze prema radnicima ispunili, ali je zbog toga njihova firma u velikom problemu.

Račun u blokadi

Povodom ovog slučaja, čelnici “Elkomsa” obratili su se i Ministarstvu građevine i investitoru “NEPI Rockcastle” pismom u kom su ukazali na nesavesno ponašanje izvođača i zamolili ih da provere njihove navode.

Iz “Kantine Mašinac”, novosadske firme koja je radnicima na izgradnji svakodnevno dostavljala hranu, za 021 kažu da im “P.A.B. Company” duguje 30 hiljada evra i da im je zbog toga, iako su ranije uvek bili likvidni, dva puta blokiran račun.

“Mi smo mala firma i tolika suma za nas može da znači mnogo. Zbog ovog posla smo čak morali da iznajmimo novi prostor i unajmimo dodatne radnike. Kad god smo razgovarali sa nadležnima za plaćanje oni su nekako odlagali, pa smo na kraju došli do tri meseca duga. Ne isplati nam se ni da tužimo, jer bismo morali da idemo na sud u Rumuniju, pošto smo sa njima potpisali i oni to verovatno znaju, tako da smo pesimisti po pitanju našeg duga”, kažu  u firmi koja je hranom snabdevala radnike iz Rumunije koji su gradili Promenadu.

Strani investitori imaju veća prava od domaćih

Firmi koja je behatonom popločavala površinu ispred “Promenade” i dostavila klupe nisu isplaćeni ni radovi ni materijal za prethodnih nekoliko meseci, što je kompaniju “Standard 001” iz Novog Sada dovelo u ozbiljne finansijske probleme.

“Problem je što kada pokušamo da dođemo do našeg novca, oni nas vrte u krug. Odbijaju da potpišu papire koji potvrđuju da su radovi izvedeni, pa mi nemamo osnov da tražimo naše pare. Radove prvo kontroliše jedna osoba, pa zatim šef za Srbiju, pa onda predstavnik iz Rumunije, koji obično sve opet vrati na prvog čoveka i onda sve ispočetka. Nama se desilo da smo mi odbili da završimo jedan deo radova dok ne plate, ali oni su samo uzeli materijal koji smo već doneli i doveli svoje radnike iz Rumunije da to završe”, kažu u ovoj kompaniji za i dodaju da strani investitori u Srbiji imaju daleko veća prava nego domaće firme.

Promenada se otvara bez upotrebne dozvole

Kako bi na neki način skrenuli pažnju na to da im nije plaćeno, radnici “Standarda” su u utorak, 15. januara, uklonili deo behatona i nekoliko klupa ispred Promenade. Međutim, u toku noći došlo je nekoliko rumunskih radnika koji su to ekspresno vratili na mesto (slika dole).

Kada su iz “Standarda” pozvali policiju da prijave da nekoliko stranaca prebacuje njihovu imovinu sa javne površine na privatnu, patrola je izašla na teren posle 45 minuta i utvrdila da ovo pitanje nije u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti suda.

Mogući protesti

Predstavnici desetak firmi kojima izvođač duguje novac razgovaraju o udruživanju i daljim akcijama koje, kako kažu, mogu uključivati i proteste.

Iz sedišta NEPI-ja i P.A.B. Company nisu, do objavljivanja ovog teksta, odgovorili na pitanja 021. Iz predstavništva NEPI-ja u Srbiji rekli su za da “ne mogu da komentarišu poslovanje P.A.B. Company prema trećim stranama”, ali da “kompanija NEPI Rockcastle ispunjava svoje obaveze prema svim svojim partnerima u rokovima koji su precizirani ugovorima”.

Narednih godinu dana podzemne vode Promenade idu direktno u kanalizaciju

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
65 Shares
Share via
Copy link