Magazin Svet

Finska zaplenila umetnička dela iz Rusije pozajmljena za izložbe u EU

ruska-umetnicka-dela

Carinska služba Finske kaže da tri pošiljke zaplenjene na granici s Rusijom sadrže umetnička dela iz nekoliko ruskih muzeja, koja su bila pozajmljena za izložbe u Zapadnoj Evropi.

Prema ruskim medijima, ta umetnička dela su bila na putu za Rusiju pošto su bila pozajmljena za izložbe u nekoliko muzeja u Italiji, uključujući muzej Palaco Reale u Milanu i muzej Galerie d’Italia.

Ukupna vrednost osiguranja tih dela je 42 miliona evra.

Zaplena na graničnom prelazu Valima u jugoistočnoj Finskoj 2. i 3. aprila usledila je pošto su pošiljke potpale pod sankcije Evropske unije uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, saopštila je finska Carina.

Ministarstvo spoljnih poslova Finske kaže da su ruska umetnička dela, uključujući vredne slike i statue, klasifikovana kao luksuzni predmeti koji su pod sankcijama EU protiv Rusije, i da carina nije imala drugu opciju osim da ih privremeno zapleni.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Temu Seponen rekao je javnom servisu ILE da će ruski muzeji i dalje imati legalno vlasništvo i da se umetnička dela koja su „privremeno preuzeta“ čuvaju na bezbednom mestu u Finskoj.

Sankcije i za ruske mačke, zabranjeno im učešće na međunarodnim izložbama

Izvor: Beta

OGLAS

398 Shares
398 Shares
Share via
Copy link