Magazin Svet

5 šoljica kafe dnevno za njih je norma, piju je na svadbama, krštenjima, sahranama

finci kafa

Obično se za naftu kaže kako se radi o crnom zlatu, no zasigurno je i nemali broj onih koji bi se složili kako je vrući crni napitak bogatog ukusa u kojemu možemo prepoznati note karamele, čokolade, orašastih plodova, voća, začina, pa čak i cveća, različite kiselkastosti i gorčine istinsko crno zlato. Posebno ujutro, kad nam nakon buđenja prvi sip na nepcu razigra trnce niz kičmu.

Naravno, govorimo o kafi kojom se, nakon nafte, globalno najviše trguje. Kada bi vas neko pitao gde se u Evropi pije najviše kafe, verovatno biste prvo pomislili na Italiju ili Bosnu i Hercegovinu. No, mnoge iznenadi informacija kada saznaju da je Finska zapravo ta koja je na vrhu lestvice.

Po glavi stanovnika, Finci konzumiraju više kafe nego bilo koja druga nacija na svetu. Pet šoljica dnevno je norma u ovoj nordijskoj zemlji, a neki lokalni stanovnici konzumiraju i više od deset, što stručnjaci nikako ne preporučuju.

Zašto toliko?

Smatra se da je taj trend nastao zbog ekstremne hladnoće jer temperature u zimskim mesecima neretko u pojedinim delovima zemlje padaju čak do minus 40 stupnjeva Celzijusa.

To topli termos, ili povratak kući na šolju kave, čini izuzetno privlačnom aktivnošću. U međuvremenu, tokom kratkih, ali toplih leta, ledena kava uskače kako bi zadovoljila želju za kofeinom.

Neki Finci piju kafu sami, ali se ispijanje omiljenog napitka ovde smatra društvenom aktivnošću. Kafići su idealna mesta za sastanke, a kafa se gotovo uvek poslužuje tokom poseta prijateljima u njihovim domovima. Čak i ako nenajavljeno svratite, gotovo uvek će vam servirati kafu te se smatra nepristojnim otići pre nego što je svi popiju.

Uvek i svuda

Kafa se u Finskoj pije i na svim mogućim proslavama i svečanostima, na svadbi, krštenju, sahrani ili rođendanu. Postoje i mnoge druge prilike kada je uobičajeno popiti jednu šoljicu i naravno te prilike imaju svoje nazive na finskom jeziku: „läksiäiskahvit” (oproštajna kafa), „mitalikahvit” (kafa za medalju, kada Finac osvoji medalju u nekim sportovima), „matkakahvi” (putna kava).

Poseban koncept kojeg Finci neguju zove se „vaalikahvit” (izborna kafa) što znači da nakon glasanja na nekim izborima (parlamentarnim, predsedničkim itd.) odete u kafić na šoljicu kafe i pecivo. Kafa i slatko pecivo preliveno glazurom od vanile svojevrsna su nagrada za dobro obavljen posao, u ovom slučaju za glasanje na izborima.

Stoga se mnogima može činiti čudnim da multinacionalni lanci kafića ovde nisu zaživeli. Naime, Starbucks ćete pronaći samo na nekoliko mesta. Jednostavno objašnjenje je da nisu potrebni: postoji više nego dovoljno lokalnih kafića i restorana, pa čak i trgovina na uglu uličica u kojima možete kupiti čašicu kafe.

Kafa kao društvena stvar

Stereotip ili ne, Finci se smatraju tihima i generalno ne toliko pričljivima. To ne znači da se ne vole družiti. Samo što oni to vole činiti na drugačiji način. Nije neuobičajeno naći se s drugim ljudima, uživati u zajedničkoj šoljici kafe. U tišini. Nema potrebe za razgovorom ako to jednostavno ne želite. Kako kažu, ćutanje je zlato, baš kao i kafa!

Takođe je zakonom definisano da svi zaposleni moraju svaki dan imati dve pauze za kafu od 10-15 minuta. A uz to i 30 minuta dugu pauzu za ručak. Na ovaj način pokazuju koliko im je važna ravnoteža između poslovnog i privatnog života.

Dakle, zaposleni se okupljaju na kratkom odmoru u kancelarijskoj kuhinji ili na drugim zajedničkim mestima. Ili čak u obližnjem kafiću. U Finskoj ih ima puno (praktično na svakom uglu).

No, bez obzira na kojem se mestu nalazili, razmislite dvaput pre nego krenete ako niste popili svoju kafu – do kraja.

Izvor: Putni kofer

Finska beskućnicima deli stanove bez ikakvih preduslova i jedina je EU zemlja u kojoj njihov broj opada

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

18 Shares
Share via
Copy link