Srbija Vesti

Više od 32 milona dinara iz gradske kase za režimske medije

protesti-u-sremskoj-mitrovici

Više od 32 milona dinara iz sremskomitrovačke gradske kase izdvojeno je za sufinansiranje medijskih projekata minule godine. U julu 17,385 milona dinara i krajem decembra još 15 miliona. Projekte su dostavljali mediji sa područja cele države.

Komisija je procenila da projekat regionalne Sremske televizije –„Dobra socijalna politika –uspeh svih nas“ zavređuje sumu nešto nižu od pet miliona dinara, za dva projekta „Sremskih novina“ izdvojeno je 2,5 miliona, za „PR audio i video produkciju Saveta Kovačević“ dva miliona, „Sremski M radio“ milion, RTV „As“ iz Šapca, pola miliona, ali i NID „Novosti“ ad Beograd 315 hiljada dinara…

Ono što je zasmetalo opozicionim poslanicima jeste činjenica da je devet miliona sredstava dodeljeno firmama koje su, prema ranijem istraživanju CINS-a povezane sa „Sremskom televizijom“ : Sremski Radio „M“, „Sremska“ TV i „Audio i video produkcija Veliki Radinci“.

– Šokiran sam činjenicom da je odlukom vladajuće većine dodeljeno oko 300.000 evra iz budžeta grada i novca građana Sremske Mitrovice za medije u 2021. Kada se sve sabere, firmama povezanim sa „Sremskom“ TV dato je oko 150.000 evra, puta par godina unazad, mogli smo imati najzeleniji grad na Balkanu – izjavio je za skupštinskom govornicom Miloš Milenović, odbornik GG „Grad za sve nas“, dodavši da se iskreno nada, da će za ove odluke snositi odgovornost svi koji su učestvovali u ovoj dodeli finanskijskih sredstava.

Sredstvima javnog informisanja, kako navode u ovoj GG nije bilo dozvoljeno da prate skupštinsko zasedanje.

Mada bi lokalni mediji trebalo najviše da služe građanima, i ptice na grani cvrkuću da su uglavnom, propagandna glasila vladajućih stranaka, koje bi takođe morale da služe onima koji su ih izabrali.


U VOJVODINI SAMO 11 OPŠTINA MOŽE DA SE POHVALI KRITIČKIM PORTALIMA

Prema istraživanju „VOICE“, od 107 registrovanih portala u Vojvodini, samo su 34 bili kritički nastrojeni prema lokalnim vlastima, dakle oko 30 procenata. Ako se uzme u obzir da ta 34, nazovimo ih, „nezavisna“ portala deluju u samo 11 od 45 vojvođanskih opština, situacija postaje više nego zabrinjavajuća.

Kad je reč o Sremu, registrovano je 12 portala, od kojih su samo dva imala kritičke osvrte. Statistički, Srem je vojvođanska regija s najmanje opozicionih internet portala.

Koliko je to značajno, pokazuju i rezultati glasanja na poslednjim parlamentarnim izborima 2020. kada je SNS u Sremu osvojio čak 66,79 odsto. Ista stranka je u Vojvodini dobila poverenje 58,87 odsto izašlih.

I na jučerašnjem referendumu, prema nezvaničnim rezultatima, u gradu na Savi, većina izašlih je glasala kako su preporučivali „režimski mediji“ – 59,73.

Naprednjaci se u Sremskoj Mitrovici tuku među sobom, ali biju i građane

Svetlana Radivojević

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


54 Shares
Share via
Copy link