Srbija

Nepoznata sudbina Filipinke koju je porodica iz Beograda navodno izrabljivala

zena-strah-uplasena
Slučaj Filipinke G. M, koja tvrdi da je žrtva trgovine ljudima radi radne eksploatacije u Srbiji, uznemirio je javnost.

Ona je tvrdila da je radila za jednu beogradsku porodicu, u kojoj je naišla na nehumano tretiranje i maltretiranje, međutim, epilog njenog slučaja nije poznat.

Nova.rs je kontaktirala Konzulat Filipina i konzulka Dragijana Petrović je iznela njena saznanja o pomenutom slučaju.

Objasnila je da Konzulat nema ovlašćenja u kapacitetu kao ambasada i da oni ne mogu da deluju sami, bez podrške drugih institucija.

– Naša ovlašćenja su najuža moguća, ja mogu da ih uputim dalje, što sam i uradila. Oni su došli tog ponedeljka, ja nisam bila u Konzulatu, došla je sa gospodinom koji je naš državljanin i rekla je da ima problem.

Čovek koji je bio tu zamolio je da mi pošalje mejl i čim je poslala ja sam je kontaktirala. Moja nadležnost je da obavestim ambasadu da neko od njihovih državljana ima određene probleme, ambasada je odmah poslala njen mejl agenciji ‘Polo’- to je državna agencija za sve ljude van Filipina, kao naša Agencija za zapošljavanje – objašnjava za konzulka Petrović.

Kako je ispričala sagovornica Nova.rs, česte su situacije da državljanke Filipina ulaze u problem, jer rade kao bejbisiterke i posluga i zbog prirode posla česti su slučajevi da imaju poteškoća.

Konzulka je 13. decembra prošle godine stupila u kontakt sa G.M.

– Rekla sam joj da mora da obavesti policiju, kao i advokatsku kancelariju koja ju je dovela jer oni imaju svu pravnu zaštitu. Mi možemo da je ljudski saslušamo i uputimo na institucije. Ona je već imala kupljenu kartu za put nazad, ali nije otišla. Nije mi bilo jasno zašto nije otišla – priča konzulka za Nova.rs.

G.M. je konzulat obavestila o problemima koji su dospeli u javnost.

– Ona je rekla da nije bilo u skladu sa ugovorom, da je radila mnogo duže, upravo ono što je VOICE napisao, da su joj tražili da ih masira. Zato postoji ta njihova agencija ‘Polo’ koja vodi računa o Filipincima koji žive van matične zemlje. Ja sam poslala sve njene dalje kontakte ambasadi – objasnila je Petrović.

Pomenuta agencija „Polo“ ima sedište u Milanu, koje je nadležno za državu Srbiju i oni su zaduženi za radne uslove i zapošljavanje državljana Filipina. Oni proveravaju poslodavaca, ugovor, traže slike gde će državljanin spavati i raditi.

Ipak, G.M. se više nikada nije javila nakon tog mejla, te konzulka ne zna da li je otišla u policiju, a ni da li je napustila državu.

Konzulka ju je zamolila da joj u mejlu pošalje policijski izveštaj, kako bi preveli i prosledili ambasadi, ali nakon toga se nikada nisu čule.

Otišla iz porodice, pa morala da napusti Srbiju

U tekstu VOICE pominje se advokatica Manuela Armić, koja je kupila kartu za povratak G.M. ali i posredovala prilikom njenog dolaska u Srbiju. Advokatica za Nova.rs objašnjava šta se dogodilo.

– Ona je ušla potpuno legalno u Srbiju na osnovu Vize D i pored toga pribavila je sve potrebne dozvole u svojoj matičnoj zemlji da bi izašla iz Filipina u svrhu zaposlenja u inostranstvu, što je veoma zahtevna i obimna procedura i zahteva podnošenje dokumentacije kako nadležnima u Srbiji, tako i nadležnim institucijama na Filipinima. Koliko je meni poznato, a na bazi svega što su mi i jedna i druga strana prenele, jer nisam bila očevidac, gospođa G.M. je u prvih mesec i nešto dana, koliko je ukupno provela kod njih od početka iznosila primedbe, za koje je porodica tvrdila da su neistinite i neosnovane i zato su obostrano odlučili da prekinu dalje procedure oko pribavljanja dozvola i na njen pristanak i odluku da se vrati kući kupljena joj je povratna karta na Filipine – odgovorila je advokatica Manuela Armić iz advokatske kancelarije Jeličić.

Naime, problem je u tome što u momentu u kom G.M. raskida ugovor njoj se zaustavlja postupak dobijanja boravišne dozvole, zbog čega je trebalo da se vrati u rodnu zemlju.

– Tokom trajanja procedure za pribavljanje privremenog boravka po osnovu Ugovora o radu, državljanka Filipina G.M. je dogovorno sa poslodavcem odustala od Ugovora o radu koji je, kako smo već naveli, bio zaključen sa odložnim uslovom sve do pribavljanja svih potrebnih papira u skladu sa zapošljavanjem stranaca u RS. S tim, u vezi Poslodavac je bio dužan da obavesti Upravu za strance, MUP RS o novonastupelim okolnostima, kako bi se obustavio postupak za odobrenje privremenog boravka po zahtevu 11264/2011 jer je prestao osnov za odobrenje tog privremenog boravka.

Pored navedenog, posebno želimo da ukažemo da je poslodavac u skladu sa obavezama utvrđenim Zakonom o strancima bio dužan da snosi troškove povratka u domicilnu zemlju i shodno tome, kada je došlo do dogovornog odustanka od Ugovora o radu poslodavac je kupio avio kartu za povratak u domicilnu zemlju – saopštili su iz advokatske kancelarije.

Istakli su da je G.M. odlučila svojevoljno da ostane ilegalno u Srbiji, te da se postavlja pitanje sa kakvom je namerom državljanka Filipina i došla u našu zemlju.

Portal Nova.rs je poslao pitanja svim institucijama koje se pominju u slučaju, a do objavljivanja ovog teksta dobili su tek nekoliko odgovora.

Portal Nova.rs je poslao pitanja svim institucijama koje se pominju u slučaju, a do objavljivanja ovog teksta dobili su tek nekoliko odgovora.

Kako je rečeno iz Višeg javnog tužilaštva, ocenili su da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog dela trgovine ljudima, te je slučaj prosleđen Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

Prvo Osnovno javno tužilaštvo nije odgovorilo šta se dešava sa slučajem Filipinke.

Takođe, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima nije odgovorio na pitanja.

Postavlja se pitanje i gde se trenutno nalazi državljanka Filipina, odnosno da li je u međuvremenu napustila zemlju.

Bogata beogradska porodica oduzela pasoš Filipinki, terali je da ih masira i držali kao roba

Share via
Copy link