Magazin

Podržali proteste zbog smrti dečaka u Bačkoj Palanci, pa ostali bez obećanog novca opštine

fep
Foto: Jovana Semiz

Pod sloganom „Na litici“, od 24. do 27. avgusta biće održan 29. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci, kojem je nedelju dana pred otvaranje ove manifestacije lokalna vlast uskratila obećane novce.

Po prvi put u ovih 29 godina trajanja FEP-a opština Bačka Palanka neće podržati svoj jedini kulturni festival.

Razlog je što je FEP nakon tragičnih dešavanja, smrti dečaka i njegovog dede od strujnog udara, izdao saopštenje u kom izražava punu podršku građanima koji se bore za pravdu, a pre svega deci koja se bore za bezbedniju budućnost, piše Danas.

Rediteljka Sonja Petrović, direktorka FEP-a, kaže kako iz opštine nisu odgovarali ništa o obećanim sredstvima, pokušala je da sazna kada će se to desiti i u kakvom su statusu njihovi zahtevi, ali je ostala zatečena informacijom iz nezvaničnih izvora da predsednik opštine Branislav Šušnica ne pristaje da potpiše dokument o prenosu sredstava.

Kao razlog navedena je podrška protestima.

– Svi se poznajemo u Bačkoj Palanci. Ljudi koji su u organizaciji festivala su kao građani prisustvovali protestima, pa osim saopštenja, sigurno smo i viđeni. Već smo pretrpeli napade na društvenim mrežama od strane tzv. botova/ novoosnovanih lažnih profila koji su vređali i Festival i nas lično, tako da smo shvatili da smo već targetirani. Cifra koju smo očekivali od Opštine se čini kao da je simbolična, ali nama koji smo u ovom gradu naučili da sve pravimo štapom i kanapom i 200.000 dinara mnogo znači. Ova situacija nam komplikuje organizaciju, jer smo te novce predvideli kao deo budžeta i sve ugovore sa pozorištima već potpisali. Nije nam komotno, ali smo sigurni da će festival biti odličan, jer se već javljaju građani i kompanije koje žele da pomognu i nadomeste finansijski iznos. Kapacitete smo svakako smanjili, zbog oluje koja nam je onemogućila da radimo predstave u nekim prostorima koje smo planirali, a koji su sada neuslovni – rekla je Petrović.

sonja-petrovic
Foto: Jovana Semiz

FEP je dobitnik dve Oktobarske nagrade opštine Bačka Palanka, prošle godine je dobio drugu po redu, za izuzetan kulturni dobrinos u ovom gradu koji nema svoje pozorište.

Petrović kaže da je pre ovih nesrećnih događaja, a nakon javnog zahteva na svečanoj dodeli Oktobarske nagrade koja je ujedno i Sednica skupštine traženo da se Festival ekološkog pozorišta uvrsti u manifestacije od lokalnog značaja tj. da se obezbedi kontinuirano finansiranje van konkursne procedure, kao i da se Festivalu obezbede prostorije za rad.

Kako je usledilo nekoliko sastanaka na ovu temu postojala su usmena obećanja da se na tome radi i da Festival ne treba da konkuriše za sredstva na konkursu.

Međutim kako dodaje Petrović, „pre nekoliko dana ostali smo ne samo bez kontinuiranih sredstava nego bez sredstava uopšte.“

– Moram da napomenem da smo mi ovde zaista jedina kulturna manifestacija, na tim konkursima za kulturu takmičimo se za sredstva sa kobasicijadama, pihtijadama i ostalim prehrambenim manifestacijama, zbog odsustva strategije za kulturu, a pogotovo bez odsustva strategije koja bi se odnosila na decu i mlade u ovoj opštini. U gradu postoje samo četiri manifestacije, koje spadaju u manifestacije od lokalnog značaja, koje se kontinuirano finasiraju, a od kojih je jedna fiktivna. Sada neće biti ništa ni od obećanja da ćemo biti proglašeni za manifestaciju od lokalnog značaja, ali i obećanih prostorija za rad – nastavila je Petrović koja vodi ovaj festival već 16 godina.

No, kaže da ju ova situacija neće pokolebati. Kao i ostale kolege iz organizacije, vratili su se u Bačku Palanku kako bi pre svega, omogućili mladima ono što je i njima odrastajući u tom gradu pružio FEP.

– Mnoge, pa i mene je ovaj festival profilisao, obzirom da sam odrastala u gradu bez pozorišta FEP je jedini razlog zašto sam ja danas reditelj. Zato želimo da svakom detetu u Bačkoj Palanci omogućimo pravo na izbor jer to ne može imati odrastajući u gradu kakav je danas Bačka Palanka – izjavila je Petrović koja je inače naša višestruko nagrađivana rediteljka, čija je predstava „Ko je ubio Janis Joplin“ dobila više od 40 nagrada širom planete.

Na repertoaru i ove godine biće predstave iz celog sveta, od Australije, Španije do Italije. Festival svake godine dnevno okupi više od 1500 dece i mladih, na festivalu volontira više od 100 srednjoškolaca, a u akcijama reciklaže sakupi se više od tone otpada.

– Ne želim da se pravim lažno skromna, ali naš festival je značajan i na svetskoj mapi. Bavi se ekologijom ne samo u smislu tema koje predstave obrađuju, nego i prozorišnih procesa koji se dešavaju u skladu sa ekološkim principima. Dovodimo predstave koje ne ostavljaju otisak na planetu, koje koriste scenografije od recikliranih ili prirodnih materijala. Ulaz na predstave se plaća reciklažnim otpadom, a novac od reciklaže isplaćujemo u humanitarne svrhe. Ove godine imamo saradnju sa abasadom Autralije koja nam finasira dolazak predstave iz te zemlje, kao i sa ambasadama Španije i Italijanskim institutom u Beogradu. Pokrovitelj nam je i Ministartsvo kulture Republike Srbije, a blisko saradjujemo i sa Kulturnim centrom Bačka Palanka – izjavila je Petrović.

Kako ističe, sada su u problemu i zbog protokola, jer dolaze ambasadori, a kako opština više ne sarađuje i ne podržava festival, neće imati ko da ih dočeka od zvaničnika u Bačkoj Palanci, što je velika sramota.

podrzimo-fep
Podržimo FEP!

Pobedili na konkursu pa izigrani za prostorije

Sonja Petrović vodila je i projekat na konkursu „Gradovi u fokusu“, koji je između ostalog imao za cilj da se renovira zgrada Muzeja grada Bačka Palanka u kojem su po planu projekta FEP i druge organizacije vezane za kulturu trebale dobiti svoje prostore. Ali to se nije desilo.

„Sa timom FEP festivala predložila sam ljudima iz opštine da konkurišemo na taj projekat, jer je uslov bio da civilni sektor sarađuje zajedno sa lokalnom samoupravom koja je zvanično i podnositelj zahteva na konkursu. Rekli su mi da mogu da pišem projekat uz napomenu da moramo da radimo sami i besplatno. Okupili smo sve predstavnike institucija kulture u Bačkoj Palanci, prvi put u istoriji. Ušli smo u finale i lično sam predstavljala projekat pred ministrom kulture u Beogradu. Na kraju smo pobedili i opština je dobila 32 miliona dinara za jednu od faza radova na obnovi muzeja“, kazala je Petrović.

Plan projekta koji je prezentovala je bio da se jedan sprat ostavi za kulturne organizacije, jer je prostor velik, ima više od 1500 kvadrata. Međutim, muzej je obnovljen pre par godina, a FEP nikada nije dobio poziv da se u njega useli. Kako kaže Petrović, sada, verovatno, nikada ni neće.

Dobio otkaz zbog protesta u Bačkoj Palanci, a pre toga zbog posla morao da uđe u SNS

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link