Lifestyle Magazin

Na Facebooku od sada možete da isključite političke reklame

Direktor kompanije Facebook, Mark Zakerberg, objavio je da će korisnici ove društvene mreže od sada imati opciju da isključe političke reklame.

„Za sve vas koji ste već odlučili za koga ćete glasati i samo želite da se izbori završe, čujemo vas – predstavljamo vam mogućnost da isključite političke reklame“, navodi Zakerberg, a prenosi BBC na srpskom.

Zakerberg je u tekstu napisanom za list USA tudej (USA Today) istakao i da njegova društvena mreža radi na povećanju izlaznosti na izborima.

Fejsbuk je prethodno žestoko kritikovan zbog dozvoljavanja da političke reklame koje sadrže lažne informacije stižu do korisnika te društvene mreže.

Rivalski Tviter je prošlog oktobra zabranio političko oglašavanje.

Korisnici Fejsbuka – kao i Instagrama, koji je u njihovom vlasništvu – imaće mogućnost da ugase političke reklame kad se one pojave, kao i da ih blokiraju i prijave kompaniji.

Pojedini korisnici će tu opciju imati već u sredu, a u planu je da je svi korisnici u SAD dobiju u narednim nedeljama.

U ostale zemlje stiže na jesen, dodaju.

O glasanju

Zakerberg je u tekstu apelovao na ljude koji nisu upisani kao glasači da se registruju na vreme za američke izbore u novembru.

„Glasanje je glas. To je najmoćniji izraz demokratije, najbolji način da tražimo odgovornost od naših lidera, naročito sada kad se naša zemlja bori sa nizom problema“.

„Verujem da Fejsbuk ima odgovornost ne samo da spreči pritiskanje glasača – koje disproporcionalno gađa obojene ljude – već da aktivno podržava dobro infrosanog birača, njihovu registraciju i što veću izlaznost“.

Zbog toga će korisnici Fejsbuka i Instagrama u Americi od jula dobiti Informacioni centar za glasanje, sa podacima o tome kako se registrovati, kako glasati iz inostranstva i slično.

Iz kompanije navode da će deliti samo pouzdane informacije od državnih zvaničnika.

Fejsbuk procenjuje da će njihova nova opcija doći do 160 miliona Amerikanaca do izbora 3. novembra.

Politička oluja

Društvene mreže nalaze se u centru političke oluje pred nove američke izbore.

Prošlog meseca Zakerberg je žestoko kritikovan zbog toga što Fejsbuk nije uklonio niz postova američkog predsednika Donalda Trampa, uključujući i one koje je Tviter označio da sadrže pogrešne informacije.

To je bio prvi put da je Tviter označio tvitove američkog predsednika.

Sve to se dešava u trenutku kada Tramp redovno optužuje kompanije poput Tvitera i Fejsbuka da guše ideje konzervativaca.

Zavirite u mračni svet Fejsbukovih moderatora

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

180 Shares
180 Shares
Share via
Copy link