Magazin

Moderna i kompjuterizovana farma na kojoj krave odmaraju na dušecima od 100€

farma
Printscreen

Na tristotinak kilometara od Beograda posluje farma muznih krava čiji upravnik i veterinar nosi ime renesansnog slikara.

„Nomen est omen“, odnosno ime je znak, govorili su stari Latini, a izgleda da to važi i u slučaju Rafaela Džoja iz Viteza u BiH čije su ideje više nego renesansne.

On je stado muzara uselio u potpuno novu, kompjuterizovanu i automatizovanu halu čiji je upravnik, a u kojoj krave žive kao kraljice!

Svakoj je gazda farme kupio po dušek od 100 evra kako bi mogle da uživaju i na miru preživaju jer krave navodno najviše daju mleka kad se odmaraju.

U novoj hali nikad im nije vrućina, a to je bio jedan od razloga zašto su tu preseljene preko leta, jer veterinar Rafael kaže da je taj toplotni stres najgori za njih. One visoke temperature teško podnose za razliku od niskih, kada im ni minus 15 ništa ne smeta.

Za razliku od starinskih domaćina koji im polažu ujutru i uveče, a preko dana ih vode na ispašu, ove krave-kraljice jela imaju na pretek preko celog dana…

Farma se prostire na oko 25 hektara i ima 84 muzne krave. Izmuzište je među najsavremenijima u tom delu Bosne, a 80 krava pomuzu dva čoveka za nešto više od 60 minuta, zabeležila je kamera Srećka Stipovića.

Oprema je skupo koštala, ali se isplatilo.

Zanimljivo je da se iako moderno izmuzište, u svetu i Evropi ono već smatra gotovo zastarelim jer je se na mnogim farmama čitav proces robotizirao te gotovo da ljudi ne moraju ni biti prisutni.

Izvor: Srećko Stipović / Kurir.rs

Italijanka svoj dom pronašla u selu kraj Sombora, gaji koze, krave i podiže dete u zdravom okruženju

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link