Srbija Vesti

Kako da imate najlepša jaja za Uskrs – 5 proverenih tehnika za čarobnu trpezu

Uskrs
Foto: Luftika

Pripreme za veliki praznik polako počinju i domaćice skupljaju ideje kako da najlepše išaraju jaja i ukrase enterijer. Koliko god puta farbali jaja za Uskrs, pred svaki praznik ponovo pravimo planove kako želimo da izgledaju uskršnja jaja, trudimo se da budu što šarenija i deci što zanimljivija.

Donosimo vam neke stare proverene tehnike, neke nove, ali svakako jednako interesantne.

Priprema

Da ne bi pucala dok se kuvaju, jaja izvaditi nešto ranije iz frižidera da se smlače na sobnoj temperaturi.

Treba ih oprati toplom vodom, kuvati na tihoj vatri uz dodatak soli. Sipati hladnu vodu i siće (kašiku, dve), spustiti jaja u vodu, te uključiti ringlu.

Lagano kuvanje i so će sprečiti naprsline, a ukoliko neko jaje naprsne ništa ne fali da se jede jer je prirodno ofarbano.

Farbanje jaja lukovinom

Ovo je jedan od najstarijih načina farbanja jaja i ujedno možda i najlepši. Sve što vam je potrebno su najlon čarape, ljuska od crnog luka i travčice kojim želite da prošarate jaja. Postupak je vrlo jednostavan.

Ukoliko niste skupljali ljusku od luka za potrebe Velikog petka, uvek možete da odete do obližnje pijace i da pazarite lukovinu.

Kako biste što preciznije nalepili biljku na jaje, možete je pre toga malo pokvasiti vodom.

Kada to uradite, uvucite jaje u čarapu i zavežite je da travka ne bi spala sa jajeta. Tako uradite sa svakim jajetom ponaosob, a ukoliko ne želite nikakve šare na jajetu, možete ga samo direktno ubaciti u lukovinu.

Kao što smo već napominjali, potrebno je da jaja pre kuvanja budu sobne temperatre i da se u vodu stavi kašika sirćeta i soli.

Ubacite lukovinu i unapred spremljena jaja u vodu i kuvajte desetak minuta.

Jaja u lukovini
Foto: Luftika

Dekupaž

Laka i ne toliko zahtevna tehnika. Farbanje jaja dekupažom zapravo predstavlja ukrašavanje već skuvanih jaja.

Na početku skuvajte jaja i sačekajte da se ohlade. U međuvremenu možete u posebnoj posudi odvojiti belance od žumanca i to belance dobro umutiti mikserom ili mutilicom.

Pripremite četkicu za rad kojom ćete nanositi belance na skuvano jaje. Bitno je da četkica bude meka kako bi se lako raznosilo belance.

Ukoliko imate salvete,  sa više slojeva odvojite samo onaj sloj na kojem se nalazi određeni motiv koji želite da nanesete na jaje. Zatim ga makazama izrežite i stavite na jaje.

Polako počnite da ga premazujete četkicom (koja je prethodno umočena u razmućeno belance) sa jednog kraja na drugi, vodeći računa o pregibima.

Ukoliko imate manje motive, stvaraće se manji pregibi koje možete poravnati četkicom ili prstima. U slučaju da nanosite veće motive, biće malo teže da poravnate pregibe, ali uz malo strpljenja i prakse, sve je moguće.

Nakon što ste ukrasili jaja dekupaž tehnikom, ostavite ih da se osuše, po mogućnosti na nekoj rešetkastoj površini.

dekupaž jaja
Foto: Luftika

Farbanje jaja u vinu

Sipajte vino u šerpu i ubacite jaja. Takođe je potrebno da jaja pre farbanja budu neko vreme na sobnoj temperaturi. Neka se zajedno kuvaju sa vinom.

Kada su gotova možete, po želji, da ih odmah izvadite, ili da ih ostavite da prenoće u vinu, zavisno od toga koliko želite da boja bude jaka.

Kada jaja premažete salvetom namočenom u ulju po njima će se pojaviti sitni kristali.

Jaja u vinu

Farbanje jaja voskom

Uskršnja jaja išarana voskom su posebno dekorativna i sigurno će zauzeti posebno mesto na svečanoj trpezi. Na običnu olovku nabodite čiodu sa loptastim vrhom, to će vam biti alat za šaranje jaja. Upalite sveću, nek se dobro razgori i oko fitilja nakupi rastopljen vosak. Umačite čiodu u otopljen vosak, zatim na vatru plamena, i brzo prinosite jajetu pa budite kreativni i  crtajte razne motive i oblike.

Potrebno je malo prakse dok ne steknete sigurnost i jasan potez. Ukoliko je namaz pretanak, nanesite vosak još jednom. Tokom voskarenja uvek čiodu s voskom otopite u plamenu, to je veoma važno za postupak.

Šarano jaje umačite u boje koje ste pripremili po uputstvu na kesici (stavite po 2 kesice, a vode i sirćeta prema uputstvu za jednu). Okrećite jaje da se ravnomerno oboji. Izvadite jaje iz boje, obrišite ga salvetom i prinesite ravno na plinski plamen – na vatru. Vosak će se otapati pa ga odmah brišite salvetom.

Farbanje jaja pirinčem

Potrebno vam je: pirinač, tečna boja za jaja, nekoliko plastičnih čaša.

Razdelite pirinač u nekoliko čaša. U svaku stavite i nekoliko kapi boje i izmešajte. Nakon toga ubacite jaje u željenu boju, poklopite drugom čašom ili tanjirom i protresite.

Možete ih farbati u jednu boju ili mešati 2 ili 3, za zanimljiviju šaru. Pre farbanja na ovaj način, izbelite jaja kako bi se boja lakše „uhvatila“. Ili kupite bela jaja.

Jaja na pari

Tvrdo skuvana jaja ocediti od vode. U širu posudu sipajte oko 2 – 3 cm vode, na šerpu staviti cediljku, đevđir ili neku sličnu rešetku.

U nju poređajte skuvana jaja, preko njih neravnomerno pospite raznobojne farbe u prahu za jaja ili boje za kolače pa sve dobro zatvoriti krpom da para ne može da izađe iz posude.

Kuvati na umerenoj vatri 10-ak minuta i dobićete neobično našarana jaja.

Jaja na pari

Farbanje vaskršnjih jaja jedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja, koji se nije iskorenio, čak ni u gradovima.

Simbolika farbanje jaja vrši se u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalena Mironosica putovala u Rim da propoveda Jevanđelje, i posetila cara Tiberija.

Tada mu je, u znak pažnje, kao novogodišnji poklon, predala crveno jaje, i pozdravila ga rečima: “Hristos Vaskrse”.

Crvena boja simboliše Spasiteljevu, nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja. Jer vaskrsenja nema bez stradanja i smrti.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”. U ovom prazniku najviše uživaju decu, budite kreativni i uživajte sa svojom decom u šaranju jaja i pripremama za ovaj najradnosniji hrišćanski praznik.

Lidlova avantura za decu: Rafovi kriju najlepšeg uskršnjeg zeca, jaja i dekoraciju

Čitajte Luftiku na Google vestima

Irena Bjelić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link