Koronavirus

I Norveška ukida sve restriktivne antikovid mere

avaks-maska
Foto: Guy Corbishley / Alamy / Alamy / Profimedia

Norveški premijer  Jonas Gar Store rekao je da će Norveška ukinuti većinu preostalih antikovid mera koje u toj zemlji važe. Store ističe da je malo verovatno da će stalni porast broja zaraženih korona virusom ugroziti zdravstveni sistem. 

Norveška je u decembru ušla u delimično zaključavanje zbog borbe protiv omikron soja koji se brzo širi, ali većina tih mera više nije potrebna, saopštila je Vlada Norveške. 

 – Čak i ako se mnogo više ljudi zarazi, manje je onih koji su hospitalizovani. Dobro smo zaštićeni vakcinama. To znači da možemo da ublažimo mnoge mere čak i kada stopa infekcija brzo rastenaglasio je Store, prenosi Rojters. 

Kako je precizirano, restoranima će ponovo biti dozvoljeno da služe alkohol posle 23 časa, rad od kuće više neće biti obavezan, a trenutno ograničenje od 10 posetilaca u privatnim kućama biće ukinuto. 

 I dalje će se insistirati na osnovnim merama koje podrazumevaju najmanje metar odstojanja prilikom kontakta i nošenje maske za lice u zatvorenim prostorima, saopštila je Vlada. 

Najava norveške Vlade je usledila nakon sličnih odluka susedne Danske i drugih evropskih zemalja, među kojima su Velika Britanija, Irska i Holandija, koje su ublažile ili uklonile mere poslednjih nedelja, u pokušaju da se vrate normalnom društvenom funkcionisanju, navodi Rojters. 

Danska prva zemlja u Evropi koja je ukinula sve kovid restrikcije

Izvor:Rojters

Čitajte Luftiku na Google vestima

152 Shares
152 Shares
Share via
Copy link